Ако пријавите дужника на вашој адреси, прети вам заплена и продаја имовине

Иако немате дуг, због туђег јавни извршитељи могу да вам заплене и продају имовину и то онда ако члана породице или пријатеља у невољи који не може да отплати дуг пријавите да живи на вашој адреси. На то – иако многи не знају и не очекују – извриштељи по Закону имају право.

О томе шта се све дешава грађанима који због дугова банкама остају без имовине добро знају у Удружењу "Ефектива". Тако им се недавно обратила и породица из Војводине која је, кажу, због стамбеног кредита у швајцарцима изгубила кров над главом.

Њихова некретнина продата је, истичу у Удружењу, за двоструко мању вредност од тржишне, због чега брачни пар још није отплатио дуг банци.

У међувремену, врата свог стана отворио им је син, а онда су му закуцали извршитељи и пописали његову имовину, коју је, кажу, наследио од бабе и деде.

"Он ће морати да доказује да је имовина заправо његова, биће тешко доказати јер нико не чува рачуне тако дуго. Апсурд целе те приче је што су ови људи могли да се пријаве и код комшије, дакле ако су комшије хтеле да учине добро дело, али би онда направили себи проблем", каже Дејан Гавриловић из Удружења "Ефектива".

У Комори јавних извршитеља напомињу да им Закон даје право да плене имовину и тзв. трећег лица.

"Све ствари које се налазе на адреси извршног дужника основано се сматра да су то ствари извршног дужника", каже Светлана Манић из Коморе јавних извршитеља. 

На питање, зар није пре основано схватати да су то ствари оног чији је стан, него да су то ствари дужника који је ту пријављен, Манићева одговара да треће лице које сматра да његове ствари и које можда заиста има право над тим стварима, има право да изјави приговор извршитељу. 

Ако није задовољан одлуком извршитеља, приговор може поднети суду, а на крају покренути парнични поступак, па у њему доказивати да је имовина његова, а не дужникова. И док траје поступак доказивања, извршење неометано тече.

"Извршитељ вам може одузети неку веома вредну ствар, док ви стигнете да било шта докажете, она може већ да заврши на аукцији, да буде продата и да ви на крају евентуално можете да остварите право одштете, која никада неће моћи да надокнади оно што сте ви заиста изгубили", каже правник Јован Ристић.

Да ли постоји потреба да се тај део Закона мења и да ли је он у складу најпре са Уставом, у Министарству правде одговарају: "Ове одредбе нису у колизији са највишим правним актом, јер су трећа лица одговарајућим механизмима Закона, правом да поднесу приговор и тужбу, заштићена од тога да се од њих наплати нешто на шта они имају право власништва. Закон је предвидео све потенцијалне ситуације које ће онемогућити извршног дужника да прикрије имовину подобну за извршење, јер он неретко прибегава измештању својих покретних ствари код неког трећег лица."

У Комори извршитеља кажу да немају ни прецизан ни оквиран податак о томе колико је трећих лица успело да докаже да је имовина заиста њихова, а не дужникова, који је пријављен да живи на њиховој адреси. Ипак, тврде, таквих нема много. 

Остали аутори: Тамара Танкосић
број коментара 32 Пошаљи коментар
(субота, 28. окт 2017, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

genijalna srbija

Dakle kad se nekom prijavim u kuću, sve to postaje moje.
Idem brže bolje da se prijavim u hotel Moskvu i napravim dug od par milioba evra :)

(петак, 27. окт 2017, 21:39) - Лучо Русофил [нерегистровани]

Накарадан закон

Да ја несмем у мојој кућу имати подстанара који је некоме дужан шта то мене брига је ли дужан или тужан мени ако плаћа редовно ја ћу да га држим у кући мојој кући држава нема ништа са мојом имовином приватно је светиња у целом свету. Тако је самозвани маршал моју дедовину отимао је ли то и после Тита Тито.

(петак, 27. окт 2017, 18:31) - anonymous [нерегистровани]

corsokak

nemoj da ides mojom ulicom...

(петак, 27. окт 2017, 18:30) - anonymous [нерегистровани]

Suludo

Ovaj zakon pod hitno treba menjati.

(петак, 27. окт 2017, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

Откуд чуђење

Чудно вам је то што имате право да се жалите након што вам је неко запленио имовину плаћајући судске трошкове и адвокате који могу само да додатно оптерете проблем који већ имате? Па од чега мислите да држава живи. Једини проблем у целој причи је што између суда и вас стоје извршитељи. Некаква смишљена структура која додуше постоји свугде али не у том облику. Једноставно вам закуцају на врата са неком одлуком коју је скуштина донела рецимо јуче или ће сутра. Жалите се - ко вам брани.
Ако могу да вас казне што држите гаће на штрику, што не би могли зато што је дужник пријављен на вашој адреси. А и комунална полиција, због, шта год вам падне на памет, прегласно срчете.
Није то никакво убирање, него харач.
Све је то за ваше добро.

(петак, 27. окт 2017, 16:52) - anonymous [нерегистровани]

Pohvala ludosti

Zamisli, primim nekog u stan i onda ja treba da dokazujem da je sve u mom stanu moje!!!!! Ima li u ovoj zemlji iko normalan.........???

(петак, 27. окт 2017, 15:40) - anonymous [нерегистровани]

Ovo mi

Zvuci mnogo cudno. Znaci komi god dodje i privremeno je u mojoj kuci tj prijavljen onda kad drzava sazna za to odma poternica da ja platim njegove dugove??? Meni ovakav zakon zvuci mnogo cudno i pomalo "kriminalno". U Norveskoj ja placam moje dugove a sto neko zivi na mojoj adresi sam je odgovoran da placa ili u zatvor. Zamislite primite studenta a on ima dug i ja kao gazda treba da ga platim. Srbijo pogresno ste ovo shvatili i nemojte me sramotiti. Pozdrav iz Osla.

(петак, 27. окт 2017, 15:18) - anonymous [нерегистровани]

Противуставно и комично

Такав закон је противуставан и пасти ће на првој жалби. Да бисмо коначно уредили порески систем, то би био напредак. Зашто су сви ангажовани експерти одустали?

(петак, 27. окт 2017, 15:04) - anonymous [нерегистровани]

.

To sto zalba ne odlaze izvrsenje je sramotno. Nastoa i zasto bi trebao covek da se zali kad mu je uskraceno pravo na istinu pravdu.Nekome je ocigledno stalo da ti oduzme po svako cenu, ili mozda hoce da ga castis .

(петак, 27. окт 2017, 14:57) - anonymous [нерегистровани]

naslov

Dali iko procita zakon prije nego sto glasa za isti?
Kuda plovi ovaj brod?