Михајловић: Жене треба да буду присутније у ИT

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић отворила је први самит женског лидерства под називом "Дигитализација и технолошке иновације као шанса за бржи развој друштва и активнију улогу жена" и поручила да треба створити услове да жене буду присутније и у тој области.

"То је индустрија која је будућност целог света, па и Србије. Зато треба да створимо услове да се жене баве ИКТ и да буду препознатљивије и помогну привредном расту, будући да ћемо имати 50.000 нових радних места у тој области до 2020. године", рекла је Михајловићева.

Додала је да та радна места треба попунити и женама, а не само мушкарцима.

Истакла је да је чињеница да данас нема довољно жена у ИКТ (Информационо-комуникационим технологијама) и да је увек изненађење када оне направе искораке у тој области.

Како каже, жене заједничким радом могу да направе много више и у тој области.

Навела је да су на нашим факултетима у тој области само 20 одсто жене и да само 28 одсто њих и заврши студије на тим факултетима.

"Верујем да ћемо морати у наредном периоду да будемо ефикаснији по питању законодаваног оквира и да створимо услове да жене буду једнаке. Моја порука свим женама је да буду храбре, да се образују и раде на себи, јер питање знање није само питање моћи. Трећа порука је – помозите другим женама", нагласила је Михајловићева.

Закључила је да се жене данас нису окупиле само да би показале да је нешто могуће урадити, већ да би створиле услове за све друге жене.

Потпредседница у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) Бетски Нелсон навела је да је важно да се жене окупљају и разматрају те теме, јер тако могу да утичу на развој земље.

"Данашња тема дигитализација је нешто што мене фасцинира. То је блиско ЕБРД, јер верујемо да је та област важна за развој и одрживу привреду", рекла је Нелсонова.

Нагласила је да су нове технологије важне за добро управљање, нове стратегије и добро пословно окружење.

"Промене се у доба дигитализације брзо дешавају. Тешко је држати корак у новој ери дигитализације. У случају Србије, као и на Западном Балкану, лидери су одлучили да направе јединствено тржиште са више од 20 милиона људи. То ће допринети отврању нових радних места", истакла је Нелсонова.

Указала је да је у свему томе важан паметан развој и дигитално тржиште, као и да ће ЕБРД наставити да помаже Србији у развоју дигиталних технологија, где и жене треба да нађу своје место.

Председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт рекла је да и жене треба да размишљају шта их чека у будућности.

"И шта жене могу да учине да та будућност буде другачија и боља", нагласила је Лихт.

Сматра да је важан пети циљ УН за одрживи развој – родна равноправности и да сви заједно морамо да се боримо да нам се не догоде црна предвиђања.

Председница и оснивач Израелске женске мреже Рина Бартал навела је да би, према њеном мишљењу, Хилари Клинтон сигурно постала председник САД да је мушкарац.

Како каже, жене у САД не користе довољно своја права, али да је живећи у тој земљи научила да сваки сан може да се оствари ако се за њега довољно борите.

"Жена су се код нас бориле за оно што данас имамо, иако у мојој земљи (Израелу) има пуно конфликта", напоменула је Барталова.

Нелсонова је истакла да мушкарци третирају жене као мањину иако жене свуда у свету чине 51 одсто становништва.

Како каже, мушкарци као дечаци од малих ногу науче "правила игре" кроз спорт, док се жене плаше неуспеха и када доживе пораз не покушавају поново.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије