Трансплантација коштане сржи и у КЦС-у

Клинички центар Србије добио је данас Центар за трансплантацију коштане сржи и Стерилни блок. У изградњу и опремање центра Министарство здравља и Клинички центар Србије уложили су 90 милиона динара. У Србији се годишње уради око 40 трансплантација коштане сржи код пацијената који болују од малигних и аутоимуних болести. Очекује се да, после отварања Центра, због бољих услова, трансплантација буде знатно више.

У Центар је уложено око 90 милиона динара, а КЦС ће тако постати трећа здравствена установа у Србији у којој се ради таква интервенција.

Трансплантације матичних ћелија код деце раде се у Институту за мајку и дете, док се код одраслих раде на Војно-медицинској академији.

Обилазећи нови стерилни блок те клинике, министар здравља Златибор Лончар истакао је да је Центар изграђен по највишим светским стандардима, а да су лекари из Клинике за хематологију били на усавршавању у једном од највећих центара за трансплантацију коштане сржи у Хамбургу.

Директор КЦС-а Милика Ашанин подсетио је да је Клиника за хематологију референтни центар за дијагностику и лечење хематолошких обољења, али да до сада нису могли да раде програм трансплантације, јер за то нису имали услове.

Како каже, такве интервенције у иностранству коштају од 150.000 до 300.000 евра, а да ће се сада у КЦС-у радити по четири до пет пута нижим ценама.

Директорка Клинике за хематологију Биљана Михаљевић подсетила је да Центар у Хамбургу годишње уради око 300 трансплантација матичних ћелија, у Србији се уради до 40 алогених транпсланатција, док Загреб и Љубљана раде 80 до 100 трансплантација.

"Отварањем стерилног блока, Клиника за хематологију презума обавезу да на годишњем нивоу уради 40 алогених трансплантација, чиме се изједначавамо са центрима у региону", закључила је Михаљевићева.

Остали аутори: Ана Стаменковић
број коментара 0 Пошаљи коментар