Пут Копаоника уз додатни трошак, еко-таксе следеће године и на Тари

За улазак у Национални парк "Копаоник", од данас се плаћа еколошка такса за возила, у зависности од врсте, од 150 до 1.000 динара у зависности од врсте. Цена за мештане је 250 динара годишње. У Националном парку "Тара" се припремају за увођење еко-таксе.

За првих осам сати, кроз три копаоничке капије прошло је 140 возила. Мишљења посетилаца о еколошкој такси су различита.

Једни сматрају да је то у реду, други пак да такса није потребна.

 "Ми долазимо из Брзећа и мислим да је много за шест дана, сваког дана по 150 динара", каже један посетилац Копаоника. 

У Националном парку "Копаоник" рачунају да ће приход од еко-таксе следеће године бити око 15 милиона динара а планирају и новине.

"Следећих недељу дана ће се показати та слаба места али ћемо се потрудити да то осавременимо онако како је у свету свуда, како се ради, значи кроз вињете, кроз електронику, кроз видео- надзор да олакшамо људима да се што краће задржавају и мислим да ће то бити у реду до зиме", објашњава директор Националног парка" Копаоник" Бојан Миловановић.

У Националном парку Тара, који је на прелиминарној листи Унескове природне баштине, већ две године се, због контроле посета, наплаћује једино улаз у резерват "Црвени поток" који је под режимом најстроже заштите скоро седам деценија. Еко-таксу могли би да уведу крајем следеће године, уз коришћење искустава иностраних паркова.

"Из тог разлога смо потписали споразум о сарадњи на пет година са једним националним парком из Колорада из Америке управо да би видели како они управљају, то се зове управљање посетилаца. Они имају годишњи прилив преко милион долара од посете туриста", каже в. д. директора Националног парка "Тара"  Драгић Караклић.

Еколошке таксе одавно се примењују и у већини земаља региона, а средства од наплате и код нас ће бити намењена очувању и заштити природе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара