Родитељски додатак за прво дете 100.000 динара

Од следеће године родитељски додатак за прво дете биће 100.000 динара, док ће дечији додатак за децу са сметањама у развоју и инвалидитетом бити увећан за 50 одсто, најавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

На међународној конференцији под називом "Улагање у децу – добробит за сву децу" Ђорђевић је, најављујући законске измене у Нацрту закона о финансирању породица са децом, рекао да су уведене и мере које подстичу рађање деце.

Те мере прописују да ће надокнаду за породиљско боловање у трајању од годину дана моћи да остваре и жене које нису у радном односу, као и оне које обављају самосталну делатност или су ангажоване уговором о делу или ауторским уговором.

"Држава је издвојила довољно средстава за реализацију права која проистичу из новог закона, а у наредним годинама видећемо да то повећавамо у складу са финансијским могућностима државе", рекао је Ђорђевић и додао да држава на годишњем нивоу за децу издаваја 52 милијарде динара.

Истакао је да је у складу са политиком придруживања Европској унији Србија посвећена борби против сиромаштва деце и повећању новчаних издвајања за породицу.

Министар је најавио да ће се убудуће више водити рачуна о категоризацији новчаних додатака како би се финансијска средства правично расподелила.

"Неким породицама треба више, некима мање, а желимо да будемо одговорни и да се новчана средства која издваја држава расподељују на најправичнији начин", рекао је Ђорђевић.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић навела је да се Србија као друштво налази пред великим изазовом јер нас Агенда 20/30 Уједињених нација обавезује да искоренимо сиромаштво, а поједина истраживања показују да свака пета сиромашна особа у Србији јесте дете.

"Сва деца имају иста права и једнаку шансу на бољу будућност, имају право на добро здравље и квалитетно образовање. Најисплативији друштвени циљ јесте улагање у дете, а ми као влада желимо да постигнемо да ниједно дете не буде сиромашно", рекла је Ђукић Дејановићева.

Министарка је изнела и податке који показују да свако треће дете није обухваћено предшколским образовањем јер, како је рекла, чак 44 одсто деце чувају бабе и деде, око 21 одсто незапослени родитељи, а да 27 одсто деце иде у обданиште.

"Улагање у тај период деце први је корак ка бољој будућности за све нас. Морам да подсетим да Агенда 20/30 УН и циљ 42 обавезује све земље да до 2030. обезбеде једнак приступ предшколском образовању за сву децу", указала је Ђукић Дејановићева.

Заменица директора Уницефа у Србији Северине Леонарди истакла је да је детињство најважнији део живота сваког човека и да су деца битан стуб сваког друштва.

Леонардијева је похвалила напоре Владе Србије да обезбеди средства и инвестира у побољшање положаја деце, али је додала да је потребно унапредити методологију буџетирања деце.

"Влада даје све од себе, али буџет не одсликава нашу посвећеност. Ми желимо да буџет свих влада буде што више окренут деци како би свако дете могло да оствари своја права", поручила је Леонардијева.

Међународну конференцију "Улагање у децу – улагање у будућност" посвећену проблемима сиромаштва и социјалне искључености деце организовали су Мрежа организација за децу МОДС, Eurochild, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије и Уницеф.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(петак, 29. дец 2017, 12:44) - Natasa [нерегистровани]

Poruka

Sta je sa majkama koje imaju troje i vise dece,kao usvojice penzije i platu a od toga nema nista,to samo pricaju

(уторак, 21. нов 2017, 20:02) - anonymous [нерегистровани]

bravo

Tačno tako, ova cifra i informacije se uzvikuju već dugo. Kada sam prvi put čula - obradovala sam se... ali sad je prošlo već mnogo vremena, porađam se u 2018. i bojim se da, kao i do sad, neće usvojiti to u roku u kojem su obećali. No, treba sačuvati nešto sočno i za buduće kampanje... i za to je potrebno imati razumevanja.

(петак, 13. окт 2017, 18:29) - aDusicsnonymous [нерегистровани]

A deci na pirodicnom smestaju....

Postovani sta sa decim na porodicnom smestaju koja izlaze iz sistema zastite a ne pripadaju teritoriji BG prepustena su samoj sebi nikakvu novcanu pomoc nemaju niti ih ko pita dali mogu naci posao i smestaj

(петак, 13. окт 2017, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

Boze

Koliko ljudi negativno komentarise.Pa zar vas nije sramota, sta god da Srbija uradi vama nevalja.Koja je savrsena drzava?Pre nego sto ista kazete, zivio sam 19 godina u Kanadi.Sestra mi zivi u Houston TX.Ja sada zivim u nasoj ljepoj Srbiji.Ako mislite da je negde drugo bolje, molim vas izadjite iz Srbije.Ali kada vidite da nema bolje zemlje od Srbije, molim vas vratite se nazad i recite svima da tudje sunce lose grije.Hvala

(петак, 13. окт 2017, 08:12) - anonymous [нерегистровани]

Kada?

Na otprilike 3 meseca se izlazi sa ovom "vescu"! Kada ce se to desiti?? Kad zakon jos uvek nije ni blizu usvajanja i skupštini? Ovo se prica punih godinu dana, a od sl.godine moze biti i oktobar 2018....

(петак, 13. окт 2017, 07:44) - anonymous [нерегистровани]

Poruka

A sta je sa isplatom majkama koje imaju troje dece obecano pre izbora i naravno sada nista.To cak i Crna Gora ima a u Srbiji je to trosak.

(четвртак, 12. окт 2017, 21:29) - anonymous [нерегистровани]

Накнада

Није баш толико битно колико се добија. Колико год да се добија тај износ ће се врло брзо и лако потрошити.
Много је важније да држава обезбеди услове да су родитељи запослени, са поштеним зарадама и са извесном будућношћу.

(четвртак, 12. окт 2017, 20:56) - Sredoje [нерегистровани]

Dodatak za decu...

Koliko se dobija za drugo, treće, četvrto.. dete, 

(четвртак, 12. окт 2017, 17:50) - gvozden [нерегистровани]

2,3

A sta je sa naknadom za drugo i rece dete????
Da li se i taj iznos povecava????

(четвртак, 12. окт 2017, 16:08) - Ana [нерегистровани]

????????

Dobro su se setili !
Prosto ne mogu da verujem.
Valjda će to postati stvarnost, a ne ostati samo mrtvo slovo na papiru.