Превоз деце на мотоциклу – најопаснија вожња

Од почетка године на друмовима у Србији страдало је четрнаесторо деце до 14 година. Деца су ове године најчешће стадала у удесима као путници и то на задњим седиштима. Већина од њих се небезбедно превози без одговрајуће корпе или седишта а родитељи, иако им је запрећена велика новчана казна, не набављају ову додатну опрему. У МУП-у кажу да ће заоштрити контролу превоза деце, а очекују нас ригорозне контроле у октобру и новембру.

После две године кампање само 20 одсто родитеља користи седиште или корпу за превоз деце у возилу, показује статистика.

Деца се нарочито ван урбаних целина превозе небезбедно чак и без употребе појаса.

Ове године на српским друмовима погинуле су и две бебе а стручњаци кажу да би и оне могле бити спасене уколико се превозе у одговарајућим сигурносним корпама. Заблуда је да ће присуство мајке и држање детета у рукама бити јаче од силе инерције приликом судара.

Сва деца до 36 килограма и до 150 центиметара треба да имају сигурносна седишта или корпе, кажу стручњаци.

"Од почетка ове године у саобраћају је страдало 14 деце, од тога осморо као путници у возилу. У овом тренутку већ имамо више погинуле деце него укупно у току прошле године када смо имали 12 погинуле деце", истиче Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Још већи проблем представљају родитељи који на мотоциклима возе своју децу. Учестало је нарочито овога лета да се малишани стављају иза или испред возача а било је и падова и повреда. Деца у овом случају, не својом кривицом, најчешће настрадају.

"Нема небезбеднијег места у саобраћају него да се дете стави на задње седиште мотоцикла или на резервоар. Не постоји заштитна кацига која може спасити ваше дете", рекао је Владимир Јефтић из Асоцијације за безбедност мотоциклиста.

Укупно за последњих пет година у Србији у саобраћају је погинуло 63 деце а њих 380 је тешко и лакше повређено.

Деца настрадала у удесима најчешће остају трајни инвалиди, а деца су и најнезаштићенија категорија јер сама нису довољно свесна ни опасности ни могућности да примене адекватне мере зашитите.

Родитељима на савест остаје да чувају децу а када се нешто догоди не може се вратити време, кажу у Комитету за саобраћај и апелују да се деца превозе на безбедан начин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи