Од данас сви просторни подаци на новом порталу "Геосрбија"

Републички геодетски завод завршио је израду новог националног георпортала "Геосрбија", који ће данас почети са пробним радом на www.geosrbija.rs.

Реч је о новој платформи која обједињује све просторне податке на државном нивоу, што је од великог значаја за државне органе, привреду и грађане, рекао је Танјугу шеф Одсека за успостављање и развој Националне инфаструктуре геопросторних података у РГЗ Дарко Вучетић.

На Геосрбија се могу наћи сви просторни подаци РГЗ-а, Републичког завода за статистику, Хидрометеоролошког завода, подаци о земљишту, објектима, адресама, заштићеним подручјима, националним парковима, надморским висинама и слично.

"Све што можете да замислите, а има просторну компоненту, биће на геопорталу", нагласио је Вучетић.

Објаснио је да грађани, на пример, на порталу могу да нађу и погледају своје парцеле и виде какво је тренутно стање на њиховим непокретностима, користећи сателитске и ортофото снимке.

Вучетић додаје да може, на пример, да се види да ли је на неком земљишту посечена шума, какав је статус неког објекта у катастру и још много тога.

"Портал омогућава и већу транспарентност рада државних органа", рекао је он.

Од данас почиње тестирање свих могућности портала Геосрбија, који ће званично почети да ради за неколико недеља.

РГЗ је развио нови портал у сарадњи са норвешким партнером - Статенс
Картверк (норвешки РГЗ), у оквиру Националне инфраструктуре геопросторних података.

"На једном месту имаћете све званичне податке државних органа, на основу којих они могу да доносе одлуке, унапређују пословне процесе и прикупљају нове податке, а грађани ће моћи да приступе тим подацима на једноставан начин", навео је стручњак РГЗ-а.

Истиче да је цела апликација таква да се може лако користити, као на пример гуглове апликације, с тим што су на порталу Геосрбија званични подаци, иза којих стоји држава Србија.

Статенс Картверк је финансирао платформу у виду донације, а РГЗ је радио на њој и усавршавио је, док је хардвер набављен у оквиру пројекта Светске банке.

"Ова платформа може да унапреди процесе рада других државних институција и да им помогне да прикупе нове или ажурирају већ постојеће податке, који су важни за државу и наше грађане", навео је Вучетић.

Такође, грађани могу преко мобилних телефона или таблета да пријаве неку појаву у природи, на пример дивљу депонију, поплаву и слично, која је од интереса за грађане.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво