Последице НАТО бомбардовања – болести и загађења под лупом стручњака

На иницијативу више од сто стручњака из различитих профила и припадника Војске Србије могле би да буду испитане последице по људе и животну средину НАТО бомбардовања Србије 1999 године. Предлози и препоруке Иницијативног одбора прослеђени су министарствима здравља и животне средине, а састанак са ресорним министрима предвиђен је 5. октобра. Истовремено, и правници најављују окупљање покретање тужбе против 19 НАТО земаља које су бомбардовале Србију.

Вишегодишња нагађања о последицама бомбардовања могла би да буду доказана или оповргнута. Уколико би постојало координационо тело могло би да утврди везу између бомбардовањаи тзв. еколошки геноцида: пораст канцерогених обољења, стерилитета и аутоимуних болести.

"Ако су у питању малигне болести вршићемо поређење да ли терапија која је била стандардна и са којом смо имали одређен степен резултата остао такав после нато бомбардовања, други аспект суе аутоимуне болести", каже проф. др Даница Грујичић, начелница одељења за неурохирургију Клиничког центра Србије.

Трећи аспект је испитивање стерилитета, посебно мушког стерилитета, који је 100 посто скочио после НАТО бомбардовања, истакла је Грујичићева. 

Загађеност животне средине могла би да буде испитана математичким прорачунима, на пример колико загађујућих компонената иде у ваздух када гори једна зграда, а колико у уобичајеним индустријским процесима. Испитивање животне средине даје резултате и после дужег временског периода.

"Можете одређеним циљаним истраживањима да утврдите шта је последица бомбардовања или бар добрим делом, а шта је последица неког рада неких фабрика пре или после тог периода. Може се сигурно рећи да су неке последице остале. Та количина испуштена у том временском периоду у та три месеца је огромна, и представља неколико уобичајених годишњих емисија за земљу као што је Србија", рекао је проф. др Александар М. Јововић са Машинског факултета у Београду.

Одмах после бомбардовања је утврђено је да се контаминација десила у Врању, Бујановцу и Прешеву. Иницијативни одбор тражи подршку државе за истраживање. Врата министарстава здравља и животне средине су отворена за ову иницијативу. 

"У међувремену је јавност више пута указивала где је контаминирано земљиште заправо где се догодио злочин и ми потпуно подржавамо јавност да се сваки податак зна не само за радијацију и контаминацију него и за било којим другим загађењем, ми једва чекамо да се комисија на овај или онај начин формра, учествоваћемо у томе разуме се", каже Горан Триван, министар заштите животне средине.

Формирање координационог тела требало би да омогући прикупљање података на једном месту и организује анализе концентрације тоскичних материја у ваздуху, води, земљишту и храни. После утврђивања колико је загађујућих компонената завршило у животној средини епидемиолози, лекари и токсиколози утврђиваће како је то утицало на здравље.

Потом би могла да уследи акција економиста и правника да би утврдили вредност уништених постројења. Ово је шанса и да Србија буде извор података у научном свету.

Остали аутори: Сања Живковић
број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 01. окт 2017, 05:00) - anonymous [нерегистровани]

Против заборава

Да ли и кога треба тужити и коме поднети тужбу су питања на која, нажалост, тренутно немамо прави одговор. Чињеница да су бомбардовањем наше земље прекршена сва важећа међународна правила, да велике силе могу (кад оне то хоће) да мењају правни поредак како то њима одговара, чини сваки покушај безсмисленим да се правним средствима дође до неке правде. Али, Србија мора искористити сва расположива средства да непобитним чињеницама подсећа светску јавност на почињен злочин и његове последице. Да не дође до заборава.

(субота, 30. сеп 2017, 15:07) - anonymous [нерегистровани]

Прецизно и јасно

Ако већ не можемо да их тужимо неком међународном суду, онда бар може се повући ИПИП и СОПА споразуми. То не кошта ишта ову владу да уради, а била би јасна правна норма шта мислимо о НАТО удружењу.

(субота, 30. сеп 2017, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

Dobro da se setio neko da istrazi zasto je posle bombardovanja ovoliko najtezih oblika bolesti na nasim prostorima

Ko zna sta su sve testirali na Srbima, treba sve dobro ispitati, ko zna kako su nas trovali i kakve su otrove ostavili da nas trajno truju.

(субота, 30. сеп 2017, 13:13) - pancevac [нерегистровани]

najveca labaratorija u pancevu

Molim nek objave porast obolelih od plucnih bolesti, karcinoma i drugih oboljenja u Pancevu od 1999-te godine.u zavodu za javno zdravlje te podatke moraju imati, i a drzava nek kaze ko ce da nadohnadi to?

(субота, 30. сеп 2017, 12:35) - anonymous Lala [нерегистровани]

Divota,

A zašto tek sada ?

(субота, 30. сеп 2017, 12:12) - anonymous [нерегистровани]

ali kome?

Kome tužiti i ko bi doneo nepristrasnu odluku. Onaj ko to može će se zbog straha proglasiti nenadležnim ili će iz istog razloga presuditi u korist tuženog. Na svetu nema pravde, niti će je ikada biti. Vlada zakon jačega.

(субота, 30. сеп 2017, 12:00) - anonymous [нерегистровани]

Gospodo,

već su bili tuženi, Haški tribunal odbio tužbu, u to vreme Okružni sud u Beogradu doneo presudu, koji su sami zvaničnici ove zemlje, bez ikakvog utemeljenja sami poništili.

(субота, 30. сеп 2017, 10:32) - anonymous [нерегистровани]

Najzad prava istina

Kancerogena oboljenja, sterilitet, autoimuna oboljenja... podmuklu genocid!
Obavezni ih tužiti...