Откривен споменик народном хероју Милану Тепићу

Споменик хероју Милану Тепићу откривен је у Београду на углу улица Љутице Богдана и Кнеза Александра Карађорђевића на Дедињу. Откривање споменика и полагање венаца одржано је поводом обележавања 26. годишњице од смрти хероја Милана Тепића.

Након откривања споменика, венце су положили министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, чланови породице, представници Војске Србије, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани.

Милан Тепић је рођен у месту Комленац код Козарске Дубице 1951. године, а погинуо је 29. септембра 1991. у Беденику код Нове Раче. Не желећи да препусти непријатељу велико складиште оружја и муниције, мајор Тепић дигао је у ваздух војно складиште и себе.

Министар Зоран Ђорђевић рекао је у обраћању присутнима да су херојско дело и свесно поднета жртва одредили судбину мајора Милана Тепића, али и судбину многих других.

"Жалимо јер је Србија изгубила храброг и часног официра, узорног и поштеног грађанина и одважног војника. Његово дело веће је од свих нас и нема начина да то било ко од нас премери. Немерљиво је", поручио је Ђорђевић. 

Навео је да је мајор Тепић жртвујући себе спречио смрт недужних цивила, те је, да би сачувао њихове животе, жртвовао свој. 

"Такви хероји не рађају се сваког дана. Хероји попут Тепића одредили су карактер и судбину читавог народа", каже Ђорђевић.

Министар је навео да је мајор Тепић храбро бранио касарну у Бјеловару, а када је схватио да више не постоји могућност да је одбрани, услед упорног дејствовања далеко бројнијих хрватских паравојних снага, одлучио је да не дозволи непријатељу да дође до оружја и муниције којим би даље убијали његове саборце и недужан народ.

"Овај споменик који смо открили данас не указује част само Милану Тепићу, његовој породици, већ читавом српском народу. Захваљујући овом споменику, Србија је данас праведнија држава, боља него што је јуче била. Праведнија, јер је одала признање јунаку који то заслужује. И боља, јер је заштитила истину о човеку који је одлучио да оде у легенду", рекао је Ђорђевић.

Откривању споменика присуствовали су и потпредседник Скупштине Србије Верољуб Арсић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, као и бројни представници Војске Србије.

Тепић је 19. новембра 1991. године постхумно одликован "за изванредан подвиг у борби против непријатеља приликом њиховог напада на касарну ЈНА у Бјеловару" и проглашен народним херојем Југославије.

Остали аутори: Бојана Млађеновић
број коментара 12 Пошаљи коментар
(субота, 30. сеп 2017, 18:51) - Градишка1962 [нерегистровани]

Хероји

Слава Српским херојима Милану Тепићу и Стојадину Мирковићу!

(субота, 30. сеп 2017, 17:18) - Aleksandar [нерегистровани]

Slava im

Ništa manje nije zaslužan i vojnik Stojadin Mirković.On nije bio plaćen da obavlja taj posao a platio je glavom svoju hrabrost i patriotizam.On nije bio nateran da ostane do kraja sa majorom Tepićem nego svojom odlukom nije hteo da napusti majora.Slava i večna hvala obojici.

(субота, 30. сеп 2017, 06:56) - Bosko [нерегистровани]

Narodni heroj!

I vojnik Mirkovic zasluzuje orden narodnog heroja. To postovanje je zasluzio. Vecna slava obojici!!!

(субота, 30. сеп 2017, 05:17) - anonymous [нерегистровани]

Хероји живе заувек

Слажем се са тобом. Макар на табли да пише и име војника који је страдао са њим

(субота, 30. сеп 2017, 00:13) - anonymous [нерегистровани]

MladaBosna

Srpstvo se ponosi vama!!! Vjecna Slava!!!

(петак, 29. сеп 2017, 23:41) - anonymous [нерегистровани]

Не знамо ни име војника.

Зашто и тај 19-тогодишњи војник није проглашен за народног хероја?! Не знамо му ни честито име, а херој јесте. Ни такве мајка не рађа сваки дан.

(петак, 29. сеп 2017, 22:59) - anonymous [нерегистровани]

Vecna mu slava i hvala

Heroji nikad ne umiru.

(петак, 29. сеп 2017, 18:46) - anonymous [нерегистровани]

Slava mu!

Neka je vecna slava herojima Milanu Tepicu, i vojniku koji je ostao sa njim.

(петак, 29. сеп 2017, 18:15) - anonymous [нерегистровани]

Milan Tepic covek koji je za sobom ostavio veliko delo veliki trag u istoriji cime se svetlim obrazom dicimo !!!

Imati ovakvog velikana-Heroja je veliki ponos ! Njegova hrabrost odanost a ipak samo jedan skroman covek ostavilo je veliki utisak na dugi niz generacija.Velika vam hvala i vecna vam slava nas hrabri covece.

(петак, 29. сеп 2017, 17:58) - anonymous [нерегистровани]

Njegovo delo je stvorilo Heroja

Milan Tepic !!! Pocasni pozdrav veliki covece ,vama i vasim odanima vecna slava AMIN .
Ps:Takodje odajemo pocasni pozdrav nasim braniteljima sa Kosara
Pozdrav NRW-Germany