"Торлак": Стратешки партнер би обезбедио вакцине за извоз

Директорка Института "Торлак" Вера Стојиљковић верује да би стратешки партнер, који према најавама планира да уложи око 40 милиона евра, био значајан јер би била унапређена производња вакцина и серума, у смислу боље опремљености простора и постизања стандарда који је неопходан за извоз.

Директорка Вера Стојиљковић подсећа да је Институт за вирусологију некада извозио вакцине и серуме у 150 земаља света, а да данас само неким вакцинама снадбева српско тржиште, док у друге земље извози спорадично и то углавном у оне у окружењу.

Подсећа и да је "Торлак" био један од три највећа снадбевача вакцинама Светске здравствене организације, али да су рат и санкције допринели да изгуби то тржиште, али да изгуби и корак са осталим произвођачима, пре свега у смислу достизања добре произвођачке праксе и стандарда у производњи.

Директорка набраја пет вакцина које сада производи једини домаћи произвођач: "Алдипете-Т" (Ди-Те-Пер), затим "Тетаваксал" (вакцину против тетануса), "Дитеваксал-Т" за децу (дифтерија, тетанус), "Дитеваксал-Т" за одрасле и BCG вакцину.

Производи и два серума - против змијског уједа и тетануса, као и бактериолошке подлоге, алергене за дијагностику и терапију, те један пробиотик.

Каже да је то све што је "Торлак" производио и раније, све осим, како наводи, "полио" вакцине, за коју је у погон за производњу уложено много новца, а он никада није завршен.

"И ту производњу сада немамо", констатује Стојиљковићева у изјави Танјугу.

Наводи, међутим, да током сезоне грипа грађане Србије и даље штити вакцина из увоза, те да је "Торлакова" вакцина против грипа у трећој, завршној фази клиничких испитивања и да ће врло брзо имати све сертификате и дозволе да буде у употреби.

Стојиљковићева зато и верује да би стратешки партнер, који, према најавама, планира да уложи око 40 милиона евра, био значајан за "Торлак", јер био на тај начин била унапређена постојећа производња вакцина и серума у смислу боље опремљености простора и постизања стандарда вакцина који је неопходан за извоз.

За мале земље попут Србије, примећује, важно је да имају домаћег произвођача вакцина како би сваког тренутка имале довољно заштите за сву децу.

Током 87 година постојања "Торлак" је пролазио кроз разне фазе, али је успео да сачува производњу и запослене, што је, сматра директорка, веома важно.

" ‘Торлак‘ је жива институција и стално имамо и прилив и одлив кадрова. Имамо кадрове који су дуго ту, који познају све фазе у производњи вакцина, све процесе, све мане система и који владају технологијом", појаснила је Стојиљковић.

Министар здравља недавно је рекао да је за "Торлак" пронађен стратешки партнер, тако да домаћи произвођач вакцина остане српски.

Партнер је спреман, рекао је министар, да уложи 40 милиона евра и има обезбеђен пласман за вакцине.

број коментара 0 Пошаљи коментар