Шарчевић: Нови закон доноси квалитетну наставу и већу одговорност свих

Министар просвете Младен Шарчевић каже за РТС да је при сваком повећању плата важно да запослени у просвети добију више од других, јер су у великом заостатку у поређењу са другим јавним службама. Истиче да ће нови закон о образовању донети квалитетну наставу, ефикасност државе, али и решити неке од проблема у просвети, међу којима су и технолошки вишкови.

Младен Шарчевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да не може да каже колико ће повећање плата запослених у просвети бити, али је истакао да су, поред тога, битне и реформе које се спроводе и које препознаје и ММФ.

"Ја не могу да кажем нешто о чему још није говорила ни премијерка. Доста тога је урађено на реформским променама, али морамо да дођемо и до неког простора да се положај просветара и материјално побољша. Ми се јако трудимо да дамо доказе да је просвета мотор и будућност друштва, да може и треба да ради боље, а то ће се кроз нови закон управо и подстицати", рекао је Шарчевић. 

Просвета је, према речима министра, сектор који је дуго сам себе саплитао, а нови закон треба да омогући нови концепт учења, што је и његова највећа вредност.

"Нови закон доноси квалитет наставе и ефикасност државе у свему што треба да се види", рекао је Шарчевић.

Нови закон треба да реши и проблем технолошких вишкова. Подаци говоре да је око 4.000 оних без пуне норме, 450 прима неку плату без иједног часа, а 890 људи је и даље у систему а има више од 65 година.

"Имамо спремне отпремнине, али имамо и људе који не прихватају послове. Око 17.000 људи ради ван конкурса, а они који напуне 65 година морају да иду у пензије јер иначе не можемо да запослимо младе", каже министар.

Новим законом министар просвете ће имати последњу реч и када су у питању постављања и разрешења директора школа. Неколико директора је већ смењено, а највише "прашине" подигло се у школи "Светозар Милетић" у Земуну. Иако деца не иду већ три недеље у школу, министар Шарчевић каже да неће одступити.

"Опструктивно понашање нема паметан одговор. Ја ћу бити сагласан са собом и бранићу државу. Не може да се лицитира са повредама рада и закона. Ово је Фејсбук револуција и то ће се решити једино тако што ће се родитељи уразумити", навео је Шарчевић и истакао да министар тренутно нема никакве ингеренције, осим када инспекција утврди да је нешто лоше урађено.

Такође, додаје да и по новом закону остаје иста процедура избора директора, "осим што ће министар бити још један филтер приликом избора".

Нови закон прописује и већу одговорност родитеља ако им дете направи неку штету у школи или је насилно према другој деци. Казне су од 30.000 до 100.000 динара.

"Ако решите да будете озбиљни и решени да нешто спроводите, онда ћете наћи начин. Одговорност ће сносити и наставници и ученици. Уколико ученик направи неку штету у школи моћи ће, осим да то новчано плате његови родитељи, да то надокнади и кроз друштвено користан рад, поправи штету у радионици и слично", каже Шарчевић.

И Закон о високом образовању је у процедури по хитном поступку. Уводи се Савет послодаваца због јаче везе са привредом, а студенти су се надали реформама студијских програма.

"Ми ћемо о томе паралелно разговарати, као и о финансирању високих школа", рекао је министар просвете за РТС.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара