Рашки историчари траже државни празник за Немањиће

Краљево слави осам векова од када је 1217. године Стефан Првовенчани од римског папе добио краљевску круну. Међународно државно и црквено признање, које су српска средњовековна држава и православна црква добиле, повод су да се из Краљева чује иницијатива да се државним празником ода пошта династији Немањића.

Стефан Првовенчани и Свети Сава су пре осам векова заједнички деловали и осамосталили средњовековну државу. Зато Друштво историчара Рашког округа предлаже да 7. октобар, дан упокојења првог немањићког краља, буде државни празник.

"Ценећи Сретење као празник државности новог века, да покажемо да смо присутни као европска цивилизација и европски народ који има квалитете и универзалне вредности које се цене до данашњег дана више од осам векова, а осам векова од оног званичног признања", каже председник Друштва историчара Рашког округа др Драгољуб Даниловић.

Седми октобар је Дан града Краљева када се одржава посебна седница локалне скупштине и додељују најзначајнија признања.

Иницијативу да се славље из града прошири на целу земљу подржавају и градски челници.

"С обзиром на то да држава Србија кроз званичне датуме не обележава ниједан дан из наше средњовековне историје, сматрам да је веома значајно да се 7. октобар уврсти у ред државних празника, као дан сећања на династију Немањића и на српску средњовековну државу", рекао је градоначелник Краљева Предраг Терзић.

Култ Стефана Првовенчаног, кажу историчари, осмислио је Свети Сава као део шире замисли оснивања светородне династије. Ипак, коначан облик тај култ добија тек у 17. веку.

"Ми не знамо тачан датум крунисања Првовенчаног као што ни његов култ није био ни близу тако моћан и тако зрачећи у самом средњем веку, у време његових наследника, као што је то несумњиво култ Светог Саве или култ његовог оца Светог Симеона", истиче проф. Смиља Марјановић Душанић са Филозофског факултета у Београду.

И друге државе чија државност сеже у средњи век, за националне празнике узимају догађаје из тог периода. Тако, на пример, Мађарска слави дан упокојења Светог Стефана, првог краља који је примио хришћанство.

Остали аутори: Немања Јаковљевић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 17. сеп 2017, 12:56) - anonymous [нерегистровани]

Немањићи

све Немањиће је крунисао папа, али Стефан је прва православна круна зато се и зове Првовенчани, са Стефаном православна црква почиње да крунише Немањиће, његов брат свети Сава га је крунисао

(недеља, 17. сеп 2017, 12:40) - anonymous [нерегистровани]

nije istina

Stefana Prvovencanog nije krunisao papa, nego je on prva pravoslavna kruna zato se i zove Prvovencani

(недеља, 17. сеп 2017, 10:36) - anonymous [нерегистровани]

Чега се бојимо!?

Податак о томе када је као култ уобличен не умањује значај чињенице да је био Првовенчани. Да ли нам је дозвољено да слободно мислимо и славимо нашу богату историју, или треба да питамо шта о томе мисли Јоханес Хан!