ГЛИЦ: ЛГБТ конференција без "неподобних" организација

Геј лезбејски инфо-центар (ГЛИЦ) изразио је разочарање што на Међународну конференцију о злочину мржње нису позване ЛГБТ организације које нису део Организационог одбора Параде поноса.

"Наглашавамо да се тиме не доприноси побољшању положаја ЛГБТ особа у Србији, већ напротив, као и да се продубљује јаз и неповерење које влада међу ЛГБТ организацијама у Србији", пише у саопштењу ГЛИЦ.

Како се подсећа, данас се у Палати Србије, у организацији шведске фондације "Civil rights defenders" одржава Међународна конференција о злочину из мржње и говору мржње.

"Посебно је забрињавајуће што на конференцију нису позвани представници удружења 'Егал' који тренутно води два случаја злочина из мржње над транс особа који су се десили у Београду током ове године и Геј лезбејског инфо-центра који већ три године ради мониторинг говора мржње у домаћим медијима", додаје се у саопштењу.

У ГЛИЦ сматрају да "Civil rights defenders", као приватна фондација из Шведске, има право да на своју конференцију позове само подобне организације, али додају да су разочарани да Канцеларија за људска и мањинска права уступа простор (салу Београд у Палати 'Србија') за "догађај који је антидемократски и који промовише политику искључивања".

"Такође смо разочарани да наши партнери из амбасада Холандије, Шведске и Немачке финансирају конференцију која искључује већи део ЛГБТ организација", додаје се у саопштењу, које је потписао председник ГЛИЦ Предраг Аздејковић.

ГЛИЦ каже да оваквим поступком фондације "Civil rights defenders" нису изненађени, јер су, како наводе, "неподобне" ЛГБТ организације искључене из читаве Недеље поноса, али где је већина догађаја отворена за јавност, те се истим може присуствовати, за разлику од ове конференције где се може присуствовати само уз позив.

број коментара 0 Пошаљи коментар