Ана Брнабић уручила школама роботиће: Наставићемо битку за знање

Премијерка Србије Ана Брнабић је у посети Чачку и општини Лучани. У Чачку разговара са привредницима, а претходно је посетила Основну школу "Прељина" где је са министром просвете уручила роботиће у оквиру акције “Битка за знање”. Наставићемо битку за знање, без друштвеног консензуса о томе ми не можемо, као друштво, да наставимо даље, поручила је премијерка.

Кодиграње је кампања са циљем увођења основа програмирања за ученике основних школа. Акцију од почетка године активно подржава и премијерка Ана Брнабић.

Роботе су данас добиле чачанска Гимназија, као и осмолетке "Краљ Александар Први", "Мића Матовић", "Милан Благојевић", "Милинко Кушић", "Прељина", "Стефан Лазаревић", "Татомир Анђелић" из Мрчајеваца, као и осмолетке "Лепосавић" из Лепосавића и "Свети Сава" из Косовске Митровице.

Програмирању ће ђаке који су роботиће данас добили подучавати деца и наставници који су већ раније добили ова учила.

Премијерка, која је у Прељини са министром просвете Младеном Шарчевићем, поручила је да се наставља битка за знање и то не само кроз ту акцију, већ и кроз увођење информатике као обавезног предмета, умрежавање школа, набавку опреме и едукацију наставника.

"Ова битка је део веће акције коју влада подржава и у којој нам помажу друштвено одговорни привредници без који не бисмо могли да умрежимо школе нити да набавимо опрему", рекла је Брнабићева.

Она је посебно захвалила наставницима из школа које су добиле донацију што су се пријавили да учествују у акцији јер су показали да желе да направе нешто више од основног плана и програма.

"Тиме показују одговорност према професији и жељу да децу науче да аналитички размишљају, да решавају проблеме, да се не плаше да донесу одлуке, да ако треба погреше, али да из тога науче и крену даље", рекла је Брнабић.

Председница владе је посебно захвалила донатору, привреднику из Чачка Остоји Миајловићу и позвала и друге привреднике да се прикључе акцији.

Додала је да јој је посебно драго што су жељу за учешћем у акцији исказале и школе са КиМ, јер је важно да се помогне и деци са Космета.

"Наставићемо битку за знање, без друштвеног консензуса о томе ми не можемо, као друштво, да наставимо даље", закључила је Брнабићева.

Министар просвете Младен Шарчевић истакао је да је увођењем информатике као обавезног предмета за ученике петог разреда и акцијама попут "Битке за знање" направљен велики корак, те да је добро и што је већ много школа ушло у систем есДневник.

Већ се препознаје да се нешто мења, да то није само жеља, рекао је Шарчевић.

Посебно му је, каже, драго што су у систем есДневник ушле и школе са КиМ, тачније "Свети Сава" из Косовске Митровице, те додао да му је жао што није лично могао да их охрабри, подсетивши да му је недавно био забрањен улазак на КиМ.

"Желим свим школама у Србији да наставимо овим путем и све процесе убрзамо за добробит деце", поручио је Шарчевић.

Директор осмолетке "Прељина" Радојле Чоловић захвалио је организаторима акције на донацији, а Остоја Миајловић, привредник из Чачка, који је због помоћи акцији добио захвалницу, поручио је да некад није важно колико средстава имате, већ како ћете да их потросите.

"Ово је улагање у будућност, у децу и знање што никада нико не може да нам отме", поручио је он.

Поред донације, данас су гости школе "Прељина" били и ученици са Космета, из Лепосавића и Косовске Митровице, а ђаци "Прељине" су премијерки уручили поклон - предмете које су сами направили.

Основна школа "Прељина" основана је давне 1870. године и једна је од најстаријих у чачанском крају. Тренутно је похађа 380 ученика.

Ана Брнабић се састала са градским руководством у Чачку и привредницима. Након тога, током поподнева, посетиће Ливницу у Гучи, фабрику наменске индустрије "Милан Благојевић" у Лучанима а посету завршава обиласком радова на изградњи заштитног насипа на реци Бјелици, такође у Лучанима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије