Преминуо Љубиша Самарџић

Доајен српског и југословенског глумишта, редитељ и продуцент Љубиша Самарџић преминуо је након тешке болести у 81. години живота, јављају београдски медији.

У децембру 2016. године, Самарџић је примљен у Клинички центар Србије, где је имао операцију на мозгу, након чега је пуштен на кућно лечење.

Љубиша Самарџић је рођен у Скопљу 1936. у породици рудара. Студирао је право, а потом је прешао на Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.

Његов таленат је откривен веома рано и добио је стипендију за студије код режисера Бојана Ступице. Самарџић је завршио Академију у Београду.

Глумио је у неколико десетина филмова – Валтер брани Сарајево, БомбашиПартизанска ескадрила, Сутјеска, Љубавни живот Будимира Трајковића, Мој тата на одређено време, Три карте за Холивуд.

Остао је незабораван по улогама у ТВ серијама Врућ ветар, у којој је играо чувеног Боривоја Шурдиловића Шурду, Полицајцу са петловог брда, 

Режирао је филмове Јесен стиже, Дуњо моја, Небеска удица, Мирис кише на Балкану

За филм Јутро, где тумачи лик младог партизана суоченог с трагедијама рата, награђен је Златним лавом на фестивалу у Венецији 1967.  

Своје награде, дипломе и признања поклонио је Југословенској кинотеци фебруара 2014. године. Легат је представљен јавности 27. фебруара 2016. године. 

Надимак му је био Смоки.

Број коментара 70

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво