Насиље у породици трпи 40 одсто деце, на интернету 60 одсто

Учесници конференције организоване поводом покретања кампања у 20 градова Србије за ефикасније сузбијање насиља над децом су навели да око 40 одсто деце трпи насиље у породици, а да је 60 одсто изложено тортури на интернету.

Директор Мреже организација за децу Србије (МОДС) Саша Стефановић рекао је да веома мали број локалних самоуправа има протокол израђен примарно за насиље над децом.

Истакао је да многа деца трпе вршњачко, виртуално насиље, а посебног ефикасног протокола којим би било дефинисано деловање у оваквим ситуацијама нема.

Заменица директора Уницефа у Србији Северине Леонарди нагласила је да није реч само о физичком већ и психичком злостављању и навела да се чак 60 одсто девојака из ромских насеља удаје пре пунолетства.

Да би се унапредио систем заштите деце од насиља у Србији ће у наредних пет месеци бити покренута кампања у 20 општина, а у организацији Уницефа и Ужичког центра за права детета и уз финансијску подршку Европске уније.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 06. сеп 2017, 07:06) - anonymous [нерегистровани]

Jezive cifre

Pa ovo su zastrasujuce brojke. Sezdeset posto dece da trpi nasilje od vrsnjaka, a cetrdeset posto u porodici, to prosto nije normalno. Nema nam spasa.