Ребић: Нови предмет за већу безбедност ученика

Безбедност деце један је од приоритета МУП-а Србије. Од ове школске године ученици четврог и шестог разреда моћи ће путем новог предмета да се упознају са опасностима које вребају у саобраћају, али и на интернету, рекао је за РТС директор полиције Владимир Ребић.

Једном месечно ученици четвртог и шестог разреда основних школа у Србији моћи ће да уче о својој безбедности и опасностима у саобраћају, како да се заштите од вршњачког насиља, дроге, алкохола, технолошких опасности, трговине људима, ванредних ситуација - пожара и поплава, најавио је гостујући у Дневнику РТС-а директор полиције Владимир Ребић.

Један од кључних приоритета МУП-а Србије је безбедност деце и младих и у том смислу министартво је и ранијих година предузимало низ превентивних мера а сада се отишло и корак даље.

"На иницијативу министра Стефановића у јуну је потписан протокол о сарадњи са Министарством просвете који омогућава покретање овог пројекта. Од 1. септембра ћемо једном месечно на часу разредног старешине у осам наставних јединица покушати да променимо свест деце о безбедности у саобраћају, постојању полиције у локалним заједницама и о свим врстама насиља и злоупотребама на интернету са којим се деца могу сусретати. Три наставне јединице биће посвећене и теми трговине људима", рекао је Ребић за РТС.

Ова предавања ће изводити полицијски службеници који имају огромно искуство али и пензионисани службеници. Реч је о 1.300 полицијских службеника који су спремни да од 1. септембра ђацима држе ове теме.

Традиционално сваког септембра се спроводи и едукација најмлађих ученика да да им се објасне основни принципи кретања улицом од школе до куће. Одржана су предавања и матурантима уочи матурских вечери о опасностима од употреба дрога и прекомерног конзумирања алкохола.

Већ дуги низ година полиција проверава и аутобусе и возача који превозе децу на екскурзије и рекреативне наставе.

Безбедност у саобраћају је стална тема а резултати различитих акција које су спровођене као и појачана контрола на путевима довели су до смањеног броја погинулих на путевима. 

"Уколико се смањи брзина а повећа број путника који користе појасеве значајно се смањује број несрећа са смртним исходом. Сваке године се смањи број жртава на српским путевима за пет до десет одсто и ми се полако приближавамо евроспком просеку", рекао је директор полиције.

Примена закона о спречавању насиља  од 1. јуна ове године резултирала је са 5.000 хитних мера а током јуна њих 200 који су прекршили меру послато је у затвор.

"Чињеница је да је овај закон одмах дао резултате и због добре медијске кампање. Међутим, у 87 случајева насилници нису испоштовали изречене мере због чега је уследило вођење прекршајног поступка као и изрицање казне затвора до 60 дана. То ће превентивно деловати на саме починиоце насиља али и на све друге  уз поруку да насиље није дозвољено и да оно што се дешава у четири зида није ничија приватна ствар него је то ствар друштва", рекао је Ребић.

Жртве су се охрабриле да пријаве насиље што показује да грађани више верују полицији и правосудним органима. То је пут којим као друштво морано ићи, рекао је за РТС директор полиције Владимир Ребић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. авг 2017, 09:21) - Roditelj [нерегистровани]

Nije nego

Novi predmeti, novi projekti, nova i izmišljena radna mesta za iste ljude na staru temu !
Ne, gospodo. Samo trebate da radite svoj posao za koji vas već plaćamo, u suprotnom da snosite punu odgovornost bez zataškavanja !