Школе хоће униформе, родитељи не би да плате

Нова школска година почиње за десетак дана, а ђаке и наставнике чекају бројне новине. Три измењена предмета за све петаке, електронски дневник, али и униформе. Оне су најављене у више од половине школа, а најчешће постављано питање је ко ће их плаћати.

Клупе су спремне за почетак школске године, али није извесно да ли се са првим звоном враћају и униформе. Иако су у основној школи "Никола Тесла" прошле године прваци добили сакое и хаљинице, ове се на ту одлуку још чека.

"Мало смо сад прикочили целу ту ситуацију да видимо какав ће бити став Министарства, првенствено мислим на финансије. Тај први комплетић је нама финансирала општина, а за све ово друго је на Савету родитеља договорено да то сами родитељи финансирају", указује Драгољуб Гачић, директор ОШ "Никола Тесла" у Винчи. 

Униформи и амбелму "да" је у овој школи рекло око две трећине родитеља малишана до четвртог разреда. Али није занемарљив број оних који имају дилему.

"Мислим да је само тај економски део проблематичан – колико ће то коштати и колико ће комада требати да купе, боје се људи да то не буде нешто прескупо", сматра Добрица Стојадиновић из Савета родитеља.

У Министарству кажу да им до сада питања о финансирању нису стизала из школа које су већ изабрале да уведу униформе. То је углавном тема разговора са онима који одлуку тек доносе.

"Нудимо помоћ, нарочито наше текстилне и високе школе имају могућности да помогну у шивењу и да то не буде уопште плаћено. Један од начина ће бити можда и промена Закона о уџбеницима, где ћемо гледати да дистрибуција уџбеника буде и кроз школске задруге, тиме остају огромна средства рабата која могу бити пренамењена за куповину матерјала, за куповину униформи", објашњава министар просвете Младен Шарчевић.

Док се чека коначно решење на чију адресу ће стизати рачуни за униформе, шнајдери су, кажу спремни за прве поруџбине. У јагодинској конфекцији која шије униформе скоро три деценије нови, необавезујући пропис виде као шансу текстилне индустрије.

"У сваком случају гледано, ми као текстилна индустрија имамо добре капацитете, јер доста наших фирми извози, па би то могли да пребаце на домаће тржиште. Све ново што се уведе и што се примени то адекватно има повећање производње и запошљавање нових радника", истиче инжењер текстилства "Ангора" Милидер Гајић.

У неким градовима текстилна индустрија на ту прилику ће можда морати да чека још две године. Тада ће, бар према садашњим најавама Министарства, униформе бити обавезне у свим школама.

Остали аутори: Ана Шувалија Пешић
број коментара 16 Пошаљи коментар
(субота, 19. авг 2017, 22:56) - anonymous [нерегистровани]

Pa...

Ja iskreno mislim, da bi prvo trebali škole da srede, pa tek onda da uvode uniforme. Ako već teže ka tim ,,Američkim" standardima, neka onda i škole budu po ,,Američkom" standardu.

(субота, 19. авг 2017, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

Menjaj te sistem ali ne na racun roditelja !!!

Lepo je da deca imaju jednake uniforme tako nece biti razlike u njima i nece se jedno drugom ismejavati ko ima bolje ili lose odevanje.Drzava treba da plati sve sto je za decu i za ovu drzavu deca su nasa buducnost zato ne iskaj od roditelja koji ti je decu podario decu koja ce ti tu Srbiju sutra voditi!
Ps:Drzava treba da plati.

(субота, 19. авг 2017, 17:10) - anonymous [нерегистровани]

Da, apsolutno smo za uniforme!

Zasto? Pa zato sto ima takovih umisljenih pametnjakovica, koji uce svoju decu da nose samo odecu poznatih marki, pa se ta deca cak u skoli ismevaju i rugaju deci koja to nemaju i nece sa siromasnijom decom da se druze. To je dozivela nasa unucica. Koja beda od ljudi. Veeeeelika, preeeveeelika.

(субота, 19. авг 2017, 16:56) - anonymous [нерегистровани]

Ja glasam za uniforme !

Ja glasam za uniforme,sto pre !

(субота, 19. авг 2017, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

Ne uniformama.

Pioniri maleni vi ste vojska prava .Plave "titovke"crvene marame i plave bluze ,tako je drzava oblacila mene nekad davno u marsalovo vreme ,e pa ja se ne slazem da i moji unucici budu uniformisana brigada.

(субота, 19. авг 2017, 15:33) - anonymous [нерегистровани]

Uniforme

Svaka čast na komentaru.

(субота, 19. авг 2017, 14:58) - Zemlja neslućenih nizina! [нерегистровани]

"Škole hoće uniforme"

E,stvarno smo sve postigli,još nam samo to fali!

(субота, 19. авг 2017, 14:54) - Branko [нерегистровани]

Ljubljana

A ko je nama pre 40 godina kupovao uniforme?

(субота, 19. авг 2017, 14:28) - anonymous [нерегистровани]

Re:Što je brzo to je i kuso

Imaju ih Britanija, Skandinavija...???
Šta je bre ovo ljudi? Pa imali smo ih i mi. Ali to je dobilo etiketu komunističke ideologije, a sada izmišljamo toplu vopdu i to isto uvodimo zato što imaju drugi??? Kakav smo to narod? Prvo pljunemo na ono što smo imali, a onda to ponovo uvodimo kao zapadno otkrovenje.

(субота, 19. авг 2017, 14:08) - goga [нерегистровани]

Škole hoće uniforme

"Škole hoće uniforme???" Škole su dobile dopis u kojima se od njih traži da sprovedu anketu među učenicima i njihovim roditeljima u vezi uniformi! Niko i nigde nije pitao nikoga u školi šta misli o toj ideji! Verovatno bi većina zaposlenih pomenula dečije toalete, fiskulturne sale, centralno grejanje, nove klupe, didaktičke materijale...kao mnogo važnije stvari od uniformi.