Годишњица Боја на Иванковцу

У Спомен парку Иванковац код Ћуприје, на локалитету Шанчеви на Иванковцу, одржана је централна манифестације Србије, поводом 212. годишњице Боја на Иванковцу и прве победе српских устаника над регуланом турском цараском војском коју је предводио Хафиз- паша.

Државни секретар у Министарству рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Негослав Станковић је оценио да је то била "најславнија битка Карађорђевих устаника".

Свечаност је почела поменом изгинулим ратницима на Иванковцу и интонирањем националне химне. 

Венац испред Министарства рада, на споменик вођи устаника Миленку Стојковићу, рад академског вајара Милорада Митровића, положио је Станковић, испред Војске Србије, комадант гарнизона у Пожаревцу пуковник Милован Васић, испред општине Ћуприја, председник општине Ниносалав Ерић.

"Данас обележавано 212 годисњицу најславније битке Карађордејвим уштника предвођених Миленком Стојковићем, који су бриљантном победом и патриотизмом уткали у нас уверење и убеђене да морамо поштовати своју истрију и своје претке", рекао је Станковић.

Ако не поштујемо историју не можемо имати визију, не можемо имати будућност какву желимо, оценио је он.

Станковић је потсетио да је Србија током историје "често била принуђена да води ослободилачке и одбрамбене ратове, али никада освајачке".

Влада Србије је веома посвећена нашој историји и њеним креаторима, а Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања има годишње више од стотину оваквих манифестација када је реч о обележавању начајних датума из наше прошлости, додао је Станковић.

Он је навео а се Министарство "стара о свим меморијалима и ратним гробљима у земљии и иностранству, којих је 6.000".

Бој на Иванковцу, и победа српских устаника је заправо поставила онај највећи и најглавнији камен темељац нашој државности, закључио је Станковић.

Бој на Иванковцу, који се одиграо на данашњи дан 1805. године, по оцени историчара, "преставља једну од најзначајнијих и највећих победа Карађорђевих устаника, предвођених Миленком Стојковићем, у читавом раздобљу Првог српског устанка".

"То је, истовремено блистав пример тактички добро осмишљне и остварене војне операције. Остваривши победу у знаменитом боју на Иванковцу, српски устаници пружили су пример безмерне хранрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа", записали су историчари.

Испред Скупштине општине Ћуприје, учеснике церемоније и грађане, поздравио је председник општине Ћуприја Нинослав Ерић, истакавши да су се Срби на Иванковцу 1805. године борили за слободу и Србију.

број коментара 0 Пошаљи коментар