Суша убрзала бербу у вршачком виногорју

Два месеца без капи кише оставила су последице и на винову лозу у вршачком виногорју. Недавне падавине имаће утицаја на касније сорте, али за ране, попут муската и бургундца, је касно. Процене су да ће овогодишњи род бити мањи за 20 посто.

Иако отпорна на сунце и сушу, и винова лоза трпи последице. Осим недостатка падавина, високе температуре и дуго сунчево исијавање узроковали су да у августу температура земљишта прелази и 30 степени. Уз то, било је и периода са кошавом, која је карактеристична за вршачки регион, а која је на биљке деловала попут фена.

Недавна киша помоћи ће, кажу виноградари, али за ране сорте је касно.

"Сигурно ће мањи род бити за једно двадесетак посто количински. Проблем је настао, пре ове кише где је већ почело да долази до дехидратације саме биљке, значи биљка је била угрожена. Плод какав ће бити биће, али ова киша је бар добро дошла да се очува за следећу годину сама биљка", каже виноградар Иван Милановић.

На највећим плантажама винове лозе у земљи, "Вршачким виноградимa", слична ситуација као и у приватним. Осим што ће са 720 хектара у роду приноси сигурно бити мањи, временски услови утицаће и на почетак бербе.

"Сигурно десетак дана берба ће кренути раније, дошло је да једног убрзаног, да не кажем усиљеног зрења, наравно не фенолошки или природно, већ због утицаја ових временских услова", каже извршни директор "Вршачких винограда" Петра Крајован.

Виноградари додају да је заблуда да овакве суше одговарају виноградима, јер ће у грожђу бити пуно шећера. За сласт и шећер, осим сунца потребна је и влага.

Вина ће, кажу бити добра, али свакако не антологијска. Ипак, трудиће се да од рода који уберу извуку максимум.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи