Одговор РТС-а на текст o "Лазару"

Поводом текста на порталу "Noizz" под називом "Документарац о Лазару боли и опомиње, али РТС није хтео да га пусти", РТС жели да упозна јавност са следећим чињеницама.

РТС, као Јавни медијски сервис, информише о свим темама које су од општег јавног значаја за грађане Србије и зато током читаве године емитујемо и ТВ извештаје и бројне специјалне емисије, наше и екстерне продукције, посвећене угроженим друштвеним групама, са циљем указивања на све аспекте проблема и изналажења начина за њихово решавање.

О оболелима од аутизма, осим редовног извештавања у нашим емисијама Информативног и других програма током године, емитовали смо и специјално издање ТВ емисије "Место за нас" (почетком априла 2017) – "Колико знамо о аутизму".

Међу програмима који су у претходном периоду реализовани и емитовани о овој болести су и: "Аутизам – невидљиви пишу" (2016), "Одгонетање аутизма" (2015), "АНА третман и комуникатор" (2015), "Одговор на аутизам" (2014), "Европски дан аутизма" (2012), "Аутизам" (2011), "Нове димензије аутизма" (2013), "Видови смештаја деце и особа са аутизмом" (2012)...

Новинари РТС-а редовно извештавају и са бројних манифестација у градовима Србије посвећених здравствено угроженима, као што су Светски дан деце оболеле од рака, одржан у 40 градова Србије, или Светски дан особа са аутизмом.

Поред програмске подршке, РТС годинама иницира или подржава бројне друштвено одговорне пројекте и хуманитарне акције за помоћ и унапређење квалитета живота осетљивих или угрожених категорија становништва. Најсвежији пример је недавна програмска подршка акцији "Возачи великог срца" – у емисији "Београдска хроника" у петак, 4. августа, која указује на потребу подршке иницијативи за помоћ у превозу породица деце са сметњама у развоју и особа са интелектуалним и телесним инвалидитетом. Акција те групе покрива територију Хрватске, Србије, Босне, Црне Горе, Македоније и Словеније.

Емитовали смо и документарну емисију "Они померају границе" о нашим суграђанима са Дауновим синдромом, приказан је документарац "Дан по дан" о ретким болестима, а у продукцији РТС-а снимљене су и специјалне емисије "Деца лептири", о деци са ретком болешћу – булозном епидермолизом. У јуну 2017. године, на Национални дан донора, емитовали смо документарну емисију "Најважнији позив у животу". РТС је крајем 2016. године емитовао и филм "Посматрачи", посвећен трговини људима.

Славиша Лекић, коаутор филма "Лазар", јесте понудио Кабинету РТС-а емитовање, али у том тренутку нисмо били заинтересовани јер се Јавни медијски сервис Србије овом темом много пута већ бавио, што се из горе наведеног види.

Радио-телевизија Србије својим програмским садржајима и деловањем свакодневно доказује да је медијски сервис свих грађана и у складу са тим неоспорно је да сматрамо и те како важном и тему коју третира филм "Лазар".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво