Од карцинома плућа годишње оболи 6.000 људи

Данас се обележава Светски дан борбе против рака плућа. Србија заузима неславно друго место у Европи по броју новооболелих од те тешке болести.

Карцином плућа је водећи узрок смртности од карцинома у свету и, после рака простате, најчешћа малигна болест код мушкараца, саопштило је Респираторно удружење Србије.

Само у периоду од 1999. до 2009. године у Србији је забележен пораст броја оболелих од рака плућа за 27 одсто. Годишње од рака плућа у просеку оболи готово 6.000, а умре 4.600 особа.

Респираторно удружење Србије, као струковно удружење пулмолога, уз подршку и покровитељство Министарства здравља и Министарства омладине и спорта покренуло је велику кампању "Живи живот пуним плућима", а циљ је подизање свести о значају превенције и ране дијагностике најучесталијег рака данашњице.

"Желимо као струка да позовемо и мобилишемо ширу друштвену заједницу, како би сви заједно подигли свест јавности о раку плућа као најчешћем и најсмртоноснијем облик рака у Србији", наводи се у изјави проф. др Драгане Јовановић, која је пренета у саопштењу.

Напомиње да се превенцијом и раном дијагностиком може смањити суморна статистика, а пушење је главни ризик за настанак рака плућа и оно је одговорно за појаву болести код приближно 90 одсто мушкараца и 80 одсто жена.

"Из тог разлога желимо да укажемо да је карцином плућа једини карцином који можемо превенирати једноставним престанком пушења", нагласила је проф. Јовановић и додала да су шансе за успешно излечење деценијама имали само пацијенти којима се болест открије у раној фази и који су оперисани.

Појашњава да се последњих 15 година ситуација драстично мења појавом молекуларно-биолошке терапије и најновије имунолошке терапије.

"Данас смо сведоци брзог развоја имунолошке терапије различитих малигних болести, која представља праву револуцију у лечењу карцинома, па тако и карцинома плућа. Са имунотерапијом у значајном проценту бележе се одлични резултати, као што су дуготрајна делимична или потпуна повлачења метастатских тумора", нагласила је проф. Јовановић.

Појашњава да лекови не делују на тумор, већ директно на имунски систем организма тако што прекидају блокаду имунског одговора коју тумор изазива и појачавају одблокирани имунски одговор организма на тумор којим се убијају туморске ћелије.

Јовановић се нада да ће та група лекова, као и други лекови, ускоро бити доступни преко здравственог осигурања и за пацијенте Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи