Старо Грацко, 18 година од убиства жетелаца

У Старом Грацком код Липљана обележава се 18 година од убиства 14 жетелаца. Унмик је започео истрагу, па је предмет предао Еулексу. Истрага је обустављена, иако је код једног од осумњичених, пронађен пиштољ једног од убијених Срба.

У Еулексу су обуставили истрагу, тврдећи да немају довољно доказа за подизање оптужнице. То је пре неки дан написао тужилац Еулекса Чарлс Хардвеј у одговору, Славици Јанићијевић Поповић. Њој су у масакру у Старом Грацком убили брата, оца и два стрица.

"Ја мислим да свака жртва на Косову која је изгинула ма право да се починиоци пронађу и нормално заслуже своју казну", каже Славица Јанићијевић Поповић. 

У одговору тужиоца нешто ново из истраге, што јавност још не зна.

"Кључни и једини елемент против окривљених било је поседовање пиштоља који је Јовица Живић, један од жртава, имао код себе када је убијен. Није било доказа да је извршилац преузео жртвино оружје након масакра. Не постоје веродостојна објашњења што је осумњичени поседовао пиштољ", наводи се у истрази.

Ове наводе тужиоца први пут виде и адвокати који су се у послератним годинама бавили злочинима против Срба.

Адвокат Живојин Јокановић каже да је очито да има одлична индиција да истрага буде усмерена у правом смеру.

"Поседник пиштоља прво треба да објасни како је дошао. Пошто је неспорно да је пиштољ припадао жртви у моменту када је злочин почињен, сигурно је да би квалитетна истрага морала дати озбиљније и одговорније резултате", каже Јокановић. 

У породицама убијених жетелаца не могу да прихвате објашњење тужиоца.

"Не могу да схватим, 18 година па исплива нешто ново. Борићу се докле могу, али на овоме нећу да станем", каже Славица Јанићијевић Поповић.

Стојан Стоисављевић из Старог Грацког нада се да ће Специјални суд да покрене истрагу и да ће се починиоци овог злочина привести правди.

"И да ће жртве, наше жртве које смо поднели, бити мирне, а и ми сами са њима", навео је Стоисављевић.

У Старом Грацком, немоћни да било шта учине да покрену истрагу даље. Окрећу се свакодневним обавезама. Рада Јанићијевић уз тешкоће одржава породицу након убиства мужа. Kаже да је тешко живети без ослонца у кући и без домаћина, као и да не зна како ће школовати дете.

Од масакра у јулу 1999. године и након мартовског насиља 2004. године, Старо Грацко је преполовљено у броју становника.

Зоран Ћирковић, представник Старог Грацког рекао да село има будућност, јер има доста деце и омладине, али нема запошљавања.

"Надамо се да ће наша држава Србија да услиши наше захтеве. Сваке године ми се Србији обраћамо за неко радно место, како би ту опстали, јер без опстанка нема ни школе, нема живота у селу", каже Ћирковић. 

У школи у Старом Грацком је тренутно 20 ученика. У селу има 60 српских породица са 200 чланова и стотину албанских фамилија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво