Уставни суд преиспитује законитост правилника Државног већа тужилаца

Уставни суд Србије је прихватио иницијативу Алумни клуба (дипломаца) Правосудне академије и покренуо поступак за утврђивање незаконитости правилника о избору на прву јавнотужилачку функцију који је донело Државно веће тужилаца (ДВТ), саопштено је из тог клуба.

Истовремено Уставни суд је одредио привремену меру, којом се обустављају сви поступци избора заменика тужилаца по том правилнику.

Алумни клуб у свом саопштењу тумачи да то значи да се "свакоме па и Народној скупштини, забрањује да предузима радње по текућим конкурсима за нове заменике тужилаца".

Овим је, како додаје Алумни клуб, блокиран избор тужилаца у Србији до коначне одлуке Уставног суда о сагласности правилника ДВТ са Законом о јавном тужилаштву.

Такође наводи и да ова одлука блокира избор у Народној скупштини за 18 кандидата које је ДВТ по хитном поступку парламенту предложио 14. јула.

Са друге стране, Удружење тужилаца Србије сматра да су изборни поступци пред ДВТ на основу овог Правилника спроведени у складу са законом и Уставом, а да одлуке Уставног суда производе правно дејство "про футуро" - за убудуће.

Због тога, како за Танјуг кажу у том Удружењу, нема говора о блокади избора тужилаца који је у току.

"У последњих годину дана изабран је на прву функцију велики број заменика јавних тужилаца који долазе из свих категорија, тужилачких и судијских помоћника, полазника правосудне Академије", подсетио је Ненад Стефановић члан УО Удружења тужилаца Србије.

Он је додао да ће тек ако Уставни суд утврди незаконитости у правилнику, ДВТ бити у обавези да донесе нови.

Према његовим речима, у пракси Уставног суда усвајање привремених мера није уобичајено, поготово код овако значајних питања.

"У ситуацијама када је јавност очекивала привремену меру Уставног суда она је изостала, а пример је неуспела реформа правосуђа и реизбор судија и тужилаца. Још једна нелогичност јесте да је Високи савет судства усвојио сличан правилник а да у односу њега није донета било каква одлука Уставног суда", напоменуо је Стефановић.

број коментара 0 Пошаљи коментар