Данас је Видовдан

У Србији се низом манифестација обележаван Видовдан, који је у новијој историји повезан са Косовским бојем и страдањем свих оних који су у ратовима дали живот за отаџбину.

За Видовдан се у црквама обављају помени за све пострадале у ратовима.  

Народ Видовдан доводи у везу, са једне стране за кнеза Лазара и Косовски бој, а са друге, у архаичнијој варијанти, за измишљеног свеца светог Вида.

Има средина, у северозападној Србији и Војводини, где се износи сво ткање што жене и девојке раде како би се видело колико су вредне и показало да је одређено домаћинство имућно.

У неким срединама, попут Мачве, на тај дан су дан велике задушнице. Излази се до подне на гробље и доноси храна, а риба обавезно, као врста жртве светом Виду.

Постоји и обичај да жене, уочи Видовдана беру траву видовчицу и стављају је под јастук да би усниле свог изабраника.

Видовдан, као државни празник, обележава се радно, а у спомен на Косовску битку, која се одиграла 28. јуна 1389. године, односно 15. јуна по старом календару на Газиместану и представља сећање на погинуле у свим ратовима.

То је, према мишљењу историчара, важан датум у колективној свести српског народа и један од темеља колективног идентитета.

Симболизује, према том концепту, слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, националног бића, витештва и херојства, али и прекретницу после периода успона под владарима из династије Немањића.

Страдању српских војника је посвећен споменик подигнут на Газиместану 1953. године, рад Александра Дерока, док Споменик косовским јунацима, који је откривен 28. јуна 1904. године у оквиру прославе стогодишњице Првог српског устанка, у присуству краља Петра првог Карађорђевића, представља симбол Крушевца и дело је српског вајара Ђорђа Јовановића.

После Косовске битке, тело кнеза Лазара (1329-1389) је сахрањено у манастиру Раваница, а у сеоби Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем крајем 17. века је пренето у фрушкогорски манастир Врдник.

У Раваницу су мошти враћене 1989. године, на 600. годишњицу Косовске битке.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(среда, 28. јун 2017, 11:04) - anonymous [нерегистровани]

Видовдане ,наш божуре!

Због поноса јунака,
Због славе српског рода,
Због среће девојака,
И Божјег благослова.
Ти недај да ти одем,
Без крста и без Славе,
Ти недај Видовдане
Да име ми нестане.

Цвете мој…

Догодине у царском Призрену, божуром овенчан!

(среда, 28. јун 2017, 10:35) - глас разума [нерегистровани]

мистични Видовдан

Ко је ко, видеће се на Видовдан... и увек се види! Само што људи не желе да гледају више нити да разуму...

(среда, 28. јун 2017, 10:33) - Ivana [нерегистровани]

Cestitka

Srecan praznik svima uz dobro zdravlje,sreca i blagoslov.

(среда, 28. јун 2017, 10:13) - Petar [нерегистровани]

Svetovid

Svetovid je slovenski bog rata i njegovo svetiliste je bila Arkona koju su pokrsteni Danci unistili krajem 12 vela. Svetovid se slavio krajem Juna (kada je najduzi dan u godini) a knez Lazar je namerno izabrao ovaj dan za boj na Kosovu jer su stari obicaji I verovanja kod pokrstenih Srba jos bili jaki. Svetog Vida je pravoslavna crkva uvela kao zamenu, isto kao I Sv. Iliju za Peruna. Bilo bi lepo da se setimo i svojih slovenskih korena.

(среда, 28. јун 2017, 10:12) - Cedomir Radovic [нерегистровани]

Komentar na Vidovdan

Boze mili bilo je to davno kad su Srbi izginuli slavno!

(среда, 28. јун 2017, 08:21) - anonymous [нерегистровани]

Pre 28 godina, slavili smo 600 godina KB

... danas, 28 godina kasnije, Srba skoro više nema na Kosovu...
Tužno i jadno.