Подстрек за стицање знања из роботике код основаца

Научно-технолошком парку Београд одржано је финале такмичења у програмирању "м-бот" робота у оквиру акције “Битка за знање”, у организацији Фонда Б 92. Акцију су подржали Министарства државне управе и локалне самоуправе и трговине, туризма и телекомуникација. Такмичило се 120 основаца из Србије.

Тим који побеђује, то су данас били ђаци из једне ужичке основне школе.
Иако су на располагању имали сат и по, две девојчице и два дечака за само десет минута испрограмирали су кретање робота по задатој стази, и то најпрецизније.

"Требало је робот да иде прво без линије, а затим да је прати. Било је потребно да одређене боје светле у одређеном тренутку и ми смо задатак решили за десет минута", наводи ученица ужичке ОШ "Прва основна школа краља Петра Другог" Драгица Гавриловић.

Освојили су ИТ опрему за своју школу, па ће са другарима моћи да унапређују програмерске способности. Међу такмичарима и ђаци из Чачка. Од решења задатака била им је, кажу, тежа трка с временом. За пола сата поставили су робота на стазу.

Најзанимљивији су ми били ти кодови које правимо и то како се пребацују на робота, као и како све то функционише и како ће то тек бити у будућности, истиче ђак Основне школе "Др Драгиша Мишовић" из Чачка, Михаило Марковић.

Њихова школа једна је од 344 која је у оквиру акције "Битка за знање" добила пет робота. Влада је обезбедила донацију за куповину робота за 200 школа и обуку наставника. Осим тога, у склопу ИТ каравана, неким школама подељени су "лего" роботи.

Координатор пројекта "Битка за знање" Небојша Глишић рекао је за Танјуг да деца већ претходна четири месеца уче да програмирају и кодирају.

"Надамо се да ћемо од следеће године, када информатика буде обавезан предмет у нашим школама, имати прилику да и на институционалном нивоу допринесемо да наша деца заиста стекну вештине које су им неопходне за живот у једном глобалном хај-тек окружењу, каже државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Наводи да последњи подаци с којима држава располаже показују да ће до 2020. године постојати дефицит у ИТ области од чак 30.000 до 50.000 радних места.

Остали аутори: Тамара Танкосић
број коментара 0 Пошаљи коментар