ВМА: Први пут урађена механичка, катетерска тромбектомија

На Војномедицинској академији, у сарадњи са колегама из Института за плућне болести Сремска Каменица, први пут је урађена механичка, катетерска тромбектомија код 56-годишњег пацијента, саопштено је из те здравствене установе.

Ова интервенција била је неопходна, јер је пацијент три дана раније имао велику неурохируршку операцију - стабилизацију сакрума, након чега добија масивну плућну тромбоемболију, истиче се у саопштењу.

Пацијент се осећа знатно боље након интервенције и добро се опоравља.

Овом методом, која је изведена на Институту за радиологију ВМА, кроз катетер су фрагментисане и аспириране тромбне масе из главних плућних артерија.

Ова метода је први пут примењена у Србији и служи за лечење пацијената са тешком плућном тромбоемболијом, који имају контраиндикацију за примену лекова који служе за разлагање тромба.

Тим Војномедицинске академије, предвођен пуковником проф. др Слободаном Обрадовићем, био је у саставу: потпуковник др Синиша Русовић, др Миодраг Михајловић, РТГ техничар Рената Чучковић и инструментарка Миладинка Топаловић.

Са Института за плућне болести Сремска Каменица учествовали су доц. др Јован Матијашевић, др Урош Батрановић, РТГ техничар Зоран Елез и инструментарка Маја Станојевић, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво