Шарчевић о попуњавању тестова уместо ђака: Ићи ћемо у лов на вештице

Свршени основци, њих око 69.000, данас полажу малу матуру, а министар Младен Шарчевић, који им је пожелео срећу, каже да је први пут ове године рационално планиран број ђака када је у питању упис у средње школе тако што се пре свега водило рачуна о интересима деце.

Шарчевић је навео да око 69.000 осмака полаже матуру, укључујући и ђаке са Косова и Метохије, где су тестови јуче стигли без проблема.

За сада, додаје, све протиче без било каквих неправилности, али ће након завршетка полагања матуре сва одступања бити анализирана.

Шарчевић је истакао да је ове године први пут направљен рационалан приступ планирању броја ђака када је у питању упис у средње школе.

"Неће бити патуљастих одељења, ничега што није у интересу деце", рекао је Шарчевић новинарима у Основној школи "Бранко Ћопић", где је пожелео матурантима срећу уочи почетка теста из српског језика.

Рекао је да су пре три месеца надлежни консултовали људе на локалу да кажу шта је актуелно и перспективно, али и да консултују привреду и тржиште рада.

"У том смислу имали смо јасну формулу – колико деце је прошле године завршило осми разред, колико их је аплицирало, шта је остало неуписано, и држећи се тога, мислим да смо мало одступања направили, негде око пет одсто", рекао је Шарчевић.

Како каже, надлежни су форсирали упис у гимназије, у тој мери да су неке вароши по први пут добиле гимназију, попут Голупца или Ушћа, док су поједине гимназије добиле ИТ одељења.

"Гимназије су повећане за 0,7 одсто у односу на прошлу годину, али не по цену да оборимо цензус уписа у њих. Мислим да смо направили добру полазну основу да следеће године сви знају на који начин се води политика уписа", подвукао је Шарчевић.

Он је назначио да за сада све протиче без неправилности, али да ће сва евентуална одступања бити анализирана кад се све заврши.

"Послали смо писмо којим смо ободрили школске управе и директоре школа, али су јасно могли да прочитају да смо врло озбиљни и да тражимо максималну посвећеност да тестови прођу како ваља. Анализираћемо после сва одступања, где се појављује други рукопис, друга хемијска, углавном то раде наставници и људи који прегледају и јасно им поручујемо да ћемо ове године ићи у лов на вештице", рекао је Шарчевић.

Упитан на која одступања мисли, министар је рекао да неким срединама у 30 одсто случајева има одступања онога што деца раде.

"Рецимо да су задаци који су већ урађени, дописани, поправљани, туђом оловком, не дечјом руком. Говоримо о томе да у тим стварима учествује много одраслих и то није тајна. То ћемо и те како анализарити", рекао је министар.

"Радимо на решењу питања дугова"

Шарчевић je рекао да се ради на решавању проблема у вези са исплатом новца који држава дугује просветним радницима због погрешног обрачуна плате из 2014. године како би се нашло праведно решење.

Министар је додао да ће данас разговарати о томе са представницима Министарства финансија и додао да на томе раде тимови министарства које он води са Министарством финансија и Управом за трезор.

"Нисмо ми у питању, ми смо неко ко је увек на страни својих колега. Погрешан обрачун није наш, него Министарства финансија и Трезора, али ту је сад замршена ситуација, није тако једноставна", рекао је Шарчевић одговарајући на питања новинара.

Он је подсетио да је случај дугова из 2015. године решен још прошле године.

Кад је реч о 2014. години, Шарчевић је рекао да све зависи од тога када је започет годишњи одмор.

"Ко има доказа да је одмор започео у јулу, тек три дана јула је хватао нови обрачун. И пар случајева који су добили на суду је у тој зони. Онај ко је имао већи део одмора у августу, он чак треба да врати држави", рекао је Шарчевић и додао да се све анализира.

Како је додао, постоје адвокатске канцеларије које од тога "јако лепо живе".

"Јер ће најмање добити просветни радиник, а много више канцеларија, а изгубити држава. Ми нисмо неко ко има паре, па сад – да или не да. Анализирамо све те те ситуације и идемо да нађемо апсолутнпо праведно решење, да онај ко је требао да додбије, добије", рекао је Шарчевић.

Упитан када очекује решење, Шарчевић је рекао да ће они који треба да дају одговор, морати то брзо да ураде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије