Малинари незадовољни – цена ниска, род преполовљен

Сваке године у ово време говори се о малинама и о томе ко је у праву, произвођачи или откупљивачи, да ли је цена малина на тржишту ниска или реална и да ли и како држава може да арбитрира. Док су малинари незадовољни ценом од око 120 динара која, кажу, не може ни трошкове да покрије, из Министарства пољопривреде поручују да они не могу да утичу на цену, већ да је у њиховој надлежности да кроз деловање институција за све обезбеде исте услове.

Малинаре брине род и цена откупа а, како наводе, проблем је и са мањком берача јер су се многи определили да и сами засаде малињаке и раде за себе.

"Као и обично, цена је проблем, почетак је бербе а још се ништа не зна. Род ће бити мањи за 35 до 50 одсто а и квалитет је слабији ове године. Цена од 130 динара не може да покрије ни 50 одсто трошкова", каже председник Уније произвођача "Српска малина" Милутин Живковић.

Истиче да произвођачи од државе очекују да седне за сто са хладњачарима.

"Нећемо да држава буде само посредник већ да се стварано утврди колика је реална цена", каже Живковић.

Саветник министра пољопривреде Предраг Лучић указује да су на јучерашњем састанку радне групе, на коме су учествовали представници министарства пољопривреде, трговине, малинари и хладњачари, главне замерке малинара биле да се хладњачари удружују.

"Ми смо као Министарство деловали преко надлежних органа. Ако надлежни утврде да је удруживања било, деловаћемо што значи да ће надлежни органи казнити све оне који се баве нелегалним уређењем тржишта", напомиње Лучић.

Каже да Министарство пољопривреде не може да се бави ценом малине, али можемо, додаје, да кроз деловање институција обезбеди за све исте усове.

Према његовим речима, дошло је до поремећаја тржишта и то не само на нивоу Србије, већ и на европском и светском нивоу.

Коментаришући наводе малинара да откупљивачи увозе малину лошијег квалитета па мешају са домаћом, Лучић наводи да то по закону није забрањено.

"До извозника је да ли ће то дозволити. Контрола квалитета је нешто на шта се посебно обраћа пажња, деловали смо у року од 12 сати од пријаве таквих догађаја. Покушавамо да спречимо све нерегуларности и бићемо доследни у спровођењу тих мера", истиче саветник министра пољопривреде.

Указује да ће прелазне залихе малине бити око 30.000 тона, те да званичници подаци говоре да је штета због лоших временских услова од 20 до 25 одсто.

"Вишња је кренула са ценом од 40 динара а сви подаци говоре да ће имати цену и око 100 динара, јагода је драстично поскупела, шљива је поскупела са 15 на 25 динара. Надамо се да ћемо тако успети да компензујемо штету", истакао је Лучић.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво