Почеле војне вежбе Србије, Русије и Белорусије

Заједничке антитерористичке војне вежбе Србије, Русије и Белорусије, под називом "Словенско братство 2017", почеле су данас у близини белоруског града Бреста, а трајаће до 15. јуна на полигону Оружаних снага Белорусије који се тамо налази.

Командант белоруских снага за специјалне операције Вадим Денисенко честитао је представницима руских, белоруских и српских оружаних снага на церемонији отварања трилатералних војних вежби, преноси Тас.

Заменик команданта руских маневарских снага Алексеј Згибњев рекао је да је "први пут у историји заједничких вежби 'Словенско братство' формирана мултинационална батаљонска група сачињена од руских, белоруских и српских војника, који ће изводити антитерористичке вежбе као део операције одржавања мира".

Згибњев је истакао да предстојеће војне вежбе руских, белоруских и српских војника у оквиру јединствене групе показују да су "те три државе оствариле ближу сарадњу и припремају се за заједничку борбу против највећег зла нашег времена – међународног тероризма".

У војним вежбама "Словенско братство 2017" учествује више од 300 припадника руских ваздухопловних снага, више од 400 припадника бригаде за ваздушни напад белоруских снага за специјалне операције и 50 припадника специјалне бригаде српске војске, наводи руска агенција.

Заједно са припадницима оружаних снага Белорусије и Руске Федерације, припадници Војске Србије ће до 11. јуна увежбавати различите сегменте вежбе, ради припрема за њену коначну реализацију од 12. до 14. јуна, саопштило је Министарство одбране Србије.

Планом вежбовних активности предвиђено је увежбавање превожења борбеним возилом уз савлађивање водене препреке, падобрански десант, савлађивање водене препреке десантним чамцима, спуштање по ужету из хеликоптера, као и дневна и ноћна гађања из личног наоружања.

Вежба "Словенско братство 2017" представља наставак сарадње између Ваздушно-десантних јединица Оружаних снага Руске Федерације и Специјалне бригаде Војске Србије, започете извођењем вежбе "Срем 2014", која је реализована на полигону "Никинци".

У 2015. години вежба је реализована на територији Руске Федерације под називом "Словенско братство 2015" и на њој су поред оружаних снага Руске Федерације и Војске Србије први пут учествовали и припадници оружаних снага Републике Белорусије.

Прошле године, трилатерална вежба "Словенско братство 2016" је изведена на нашој територији.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 06. јун 2017, 21:35) - Jovo [нерегистровани]

nerazumljiva izjava


Војници Србије на вежби у Белорусији
Заменик команданта руских маневарских снага Алексеј Згибњев рекао је да је "први пут у историји заједничких вежби 'Словенско братство' формирана мултинационална батаљонска група .
Ako smo slaveni i bratja , kako mozemo biti multinacionalini ?

(уторак, 06. јун 2017, 16:19) - DAVOR [нерегистровани]

Katar???

Situacija oko Katara mozda pametnom u Srbiji nesto govori??? Jer su i njih komsje preko noci proglasili opasnoscu za svoju bezbednost i strateske interese.

(уторак, 06. јун 2017, 14:01) - anonymous [нерегистровани]

Kao nekada partizanski oslobodioci zajedno na okupu

danas slovensko bratstvo zbližava ruski, srpski i beloruski narod na najboljim tradicijama antifašizma!

(уторак, 06. јун 2017, 13:08) - anonymous [нерегистровани]

Varsavski Pakt

Pod hitno vojni savez Rusije-Kine-Indije-Brazila----i svih onih koji su protiv NATO agresije i ekspanzije

(уторак, 06. јун 2017, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

Браћа заувек

Братске земље и у добру и у злу увек треба да се држе заједно.

(уторак, 06. јун 2017, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

Vezbe

Ovakve vezbe bi trebalo intenzivirati.