Никчевић: Војна индустрија поново главни стуб привреде

Србија је у протеклих пет година извезла наоружање и војну опрему у вредности од 1.215 милијарди долара, а сектор војне наменске индустрије бележи стални раст броја запослених као и новоотворених компанија за извоз наоружања, каже за "Танјуг" државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Стеван Никчевић.

Држава је током 2016. године у наменску индустрију уложила 46 милиона евра и очекује се да би, захваљујући томе, извоз у наредних пет до шест година могао да премаши износ од милијарду евра, а према најавама из Владе, фабрике одбрамбене индустрије добиће у наредном периоду директну инвестициону инјекцију од скоро 43 милиона евра из републичког буџета.

"Протеклих година бележимо знатан раст извоза наменске индустрије, а отварају се поред традиционалних тржишта и нека нова, попут Саудијске Арабије. Евидентиран је и раст извоза, али и повећање запослених у овој индустрији. Од 2012. године до маја ове године имамо 2.082 издатих дозвола у вредности преко четири милијарде долара, док је реализовани број уговора прешао цифру од 1.215 милијарди долара", навео је Никчевић.

Према његовим речима, вредност уговорених послова за 2016. годину премашила је цифру од 900 милиона долара, што је, каже, јасан податак да наменска војна индустрија поново постаје стуб српске привреде.

"Добро је што су све фабрике обухваћене овим трендом и повећаном тражњом на светском тржишту, за коју је очито наша наменска индустрија добро припремљена. Највише извозимо муницију мањег калибра, артиљеријску муницију, минобацачки програм, као и робу из цивилног и војног програма попут ловачких карабина и револвере", објашњава Никчевић.

Како је реч о дугогодишњим уговорима, од 25 до 30 одсто потписаних уговора буде остварено у роковима који су у уговорима зацртани, каже Никчевић и објашњава да се врло мали проценат уговора реализује и пласира на домаћем тржишту.

"У Србији је до маја ове године регистровано 185 компанија које се баве извозом наоружања и опреме. Када говоримо о реализацији издатих дозвола, постоји значајан раст. Ове године очекујемо да извоз буде знатно већи од 300 милиона долара", поручује Никчевић.

Објашњава да је профил војне робе која се извози остао готово исти као и претходних година и истиче систем "Нора", као један од најзначајнијих извозних артикала.

"У ранијем периоду смо имали пласман на три тржишта када је у питању борбени систем 'Нора' и то је био најзначајнији артикал када су у питању борбена средства. Што се тиче 'Лазара', за сада, није нашао пласман на тржиште, односно, ниједну дозволу за његов извоз нисмо издали до сада", указао је Никчевић.

Извозно оријентисана индустрија 

Истиче да војну индустрију, у односу на остале гране овог сектора, издваја и то што је она апсолутно извозно оријентисана и додаје да је корист за све грађане велика.

"На име уплаћених пореза и доприноса, по основу броја запослених, као и бројних новоотворених радних места, држава приходује огромна средства у буџет", тврди Никчевић.

На врху листе извозника, према подацима Министарства, су "Југоимпорт СДПР", "Први партизан" из Ужица и "Милан Благојевић – Наменска" из Лучана.

План државе је, како је најављено прошлог месеца из Владе, да у изградњу зграде нове фабрике "Први партизан" из Ужица уложи четири милиона евра, прибојском ФАП-у требало би да буде уплаћено 2,5 милиона евра, а помоћ би требало да добију и три завода: Ваздухопловни завод "Мома Станојловић" из Батајнице четири милиона евра, док ће два техничко-ремонтна завода из Чачка и Крагујевца добити три, односно два милиона евра.

Такође, намера државе је да финансира и фабрику "Застава оружје" из Крагујевца са 9,7 милиона евра, "Прву петолетку" из Трстеника са 3,5 милиона, "Телеоптик" из Земуна би требало да добије 6,8 милиона евра, а фабрика "Милан Благојевић" из Лучана 4,4 милиона евра.

Највећи увозник робе наменске индустрије из Србије су: Сједињене Америчке Државе, затим Кенија, Бангладеш, Ирак, Алжир, Саудијска Арабија, Камерун, Уједињени Арапски Емирати, Јордан, Гана, Оман.

број коментара 0 Пошаљи коментар