Бернар Анри Леви гађан тортом

Француски филозоф Бернар Анри Леви нападнут је у Дворани културног центра у Београду, када је, у оквиру програма "Белдокса", требало да разговара са гледаоцима после пројекције његовог филма "Пешмерга".

Уз повике "Убицо, напусти Београд" и "Овај гад се залагао за бомбардовање Југославије осам година пре интервенције НАТО-а", троје левичара припадника СКОЈ-а прекинуло је обраћање француског филозофа.

Непосредно након што је почео да говори, Бернара Анрија Левија је тортом погодила једна девојка и гађан је јајима, а потом је један младић насрнуо на њега. Озбиљнији инцидент спречили су сниматељи различитих телевизија, који су успели да задрже младића.

Како Танјуг преноси, на бину изнад места где је редитељ Горан Марковић имао намеру да разговара са Левијем о његовом филму, други младић се попео и развио транспарент на коме је на енглеском писало "Бернар Леви подржава империјалистичка убиства", у потпису СКОЈ и срп и чекић.

Делић торте завршио је и на реверу сакоа редитеља Горана Марковића, који каже да је веома изненађен тим што се десило. Леви је у току инцидента говорио да је то што се догађа фашистички чин.

За време инцидента два полицајца су била на улазу у Културни центар, а публика је припаднике СКОЈ-а извела из сале, уз повике: "Ко сте ви да прекидате културни догађај усред Београда?"

Леви се повукао, да би се после десетак минута вратио у салу и поручио да се не ради о антиимперијалистима, већ о фашистима који су желели да спрече његов разговор са публиком.

Захвалио је публици што је гледала његов филм и додао да се Србија "није променила колико су се надали њени пријатељи".

"Демократија још није победила у Београду. Истину не желе сви да чују у овом граду. Живела Европа и живела демократска Србија у Европској унији. Поносан сам што данас пред вама браним тековине антифашизма у Европи", рекао је Леви.

Организатори Међународног фестивала документарног филма "Белдокс" затражили су од Града Београда и државе да казне починиоце, заштите госте фестивала и омогуће слободу говора.

У саопштењу се наводи да је Леви након напада рекао да је спреман да говори и на сутрашњој трибини "Белдокса", али само уколико му се омогући безбедно учешће.

Иначе, ово није први пут да Левија гађају тортом због његових ставова.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво