Бернар Анри Леви гађан тортом

Француски филозоф Бернар Анри Леви нападнут је у Дворани културног центра у Београду, када је, у оквиру програма "Белдокса", требало да разговара са гледаоцима после пројекције његовог филма "Пешмерга".

Уз повике "Убицо, напусти Београд" и "Овај гад се залагао за бомбардовање Југославије осам година пре интервенције НАТО-а", троје левичара припадника СКОЈ-а прекинуло је обраћање француског филозофа.

Непосредно након што је почео да говори, Бернара Анрија Левија је тортом погодила једна девојка и гађан је јајима, а потом је један младић насрнуо на њега. Озбиљнији инцидент спречили су сниматељи различитих телевизија, који су успели да задрже младића.

Како Танјуг преноси, на бину изнад места где је редитељ Горан Марковић имао намеру да разговара са Левијем о његовом филму, други младић се попео и развио транспарент на коме је на енглеском писало "Бернар Леви подржава империјалистичка убиства", у потпису СКОЈ и срп и чекић.

Делић торте завршио је и на реверу сакоа редитеља Горана Марковића, који каже да је веома изненађен тим што се десило. Леви је у току инцидента говорио да је то што се догађа фашистички чин.

За време инцидента два полицајца су била на улазу у Културни центар, а публика је припаднике СКОЈ-а извела из сале, уз повике: "Ко сте ви да прекидате културни догађај усред Београда?"

Леви се повукао, да би се после десетак минута вратио у салу и поручио да се не ради о антиимперијалистима, већ о фашистима који су желели да спрече његов разговор са публиком.

Захвалио је публици што је гледала његов филм и додао да се Србија "није променила колико су се надали њени пријатељи".

"Демократија још није победила у Београду. Истину не желе сви да чују у овом граду. Живела Европа и живела демократска Србија у Европској унији. Поносан сам што данас пред вама браним тековине антифашизма у Европи", рекао је Леви.

Организатори Међународног фестивала документарног филма "Белдокс" затражили су од Града Београда и државе да казне починиоце, заштите госте фестивала и омогуће слободу говора.

У саопштењу се наводи да је Леви након напада рекао да је спреман да говори и на сутрашњој трибини "Белдокса", али само уколико му се омогући безбедно учешће.

Иначе, ово није први пут да Левија гађају тортом због његових ставова.

број коментара 60 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. мај 2017, 14:55) - anonymous [нерегистровани]

Zasto

Zasto se uopste pozvao u Beograd. Demokratskije je gadjati sa tortom i jajima nego besomucno razarati jednu drzavu: fabrike, televiziju, bolnicu, voz. On nas zove nedemokratskim fasistima. Organizatori: pa on nas zove fasitima. Procitajte kakvu ulogu je imao za Libiju. Kako organizatore nije sramota da nas ova protuva i danas vredja.

(четвртак, 11. мај 2017, 13:21) - anonymous [нерегистровани]

Da li je moguce

Kako je moguce da covek koji je izuzetno aktivno satanizovao i demonizirao srpski narod dodje u Beograd i drzi predavanje? To moze samo Beograd koji po ko zna koji put pokazuje srbofobiju i bezgranicnu ljubav za sve sto dolazi sa Zapada.

(четвртак, 11. мај 2017, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

Razlika

Jaje u glavu u Francuskoj je demokratija, torta u glavu u Srbiji je nedemokratija.
A možda se Eu demokratija zasniva na razlici između jaja i torte, ko zna...

(четвртак, 11. мај 2017, 12:33) - anonymous [нерегистровани]

Refundacija

Evo, ja ću da platim tortu.

(четвртак, 11. мај 2017, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

Ponižavanje

Postalo je moderno da se razni zagovornici, pa i direktni akteri NATO zločina šetaju Srbijom, pa još sa raznim promocijama, nastupima i slično.
Da ova zemlja imalo ima kičmu ovakve osobe bi bile "persona non grata", a ne da još provociraju svoje žrtve.

(четвртак, 11. мај 2017, 12:27) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje?

Od čega je bila torta?

(четвртак, 11. мај 2017, 12:24) - anonymous [нерегистровани]

Jaja i torte

Dobio je tortu,Le Len neki dan jaja. Pa šta sad?To oni zovu demokratija. On imputira da smo mi divljaci i agresivni.

(четвртак, 11. мај 2017, 11:55) - anonymous [нерегистровани]

Zabrinjavajuce

Sve je ovi fino, ali krajnje zabrinjavajuca je cinjenica da se ovakvima ljudima daje uopste prilika da nesto i nekog promovisu u Srbiji. To je sustina. Sve dok sami sebe ne budemo postovali, nece ni drugi..

(четвртак, 11. мај 2017, 11:18) - anonymous [нерегистровани]

Bravo !!!

Neka mu sad kupi novo odijelo ta samoprozvana urbano liberalna šatro inteligencija koja ga je pozvala.

(четвртак, 11. мај 2017, 11:14) - Никола [нерегистровани]

Далеко од филозофије

Фашисти не би никад истакли срп и чекић као своје симболе, што значи да овај "филозоф" не стоји добро са логиком. Ако у Србији још није завладала демократија, то значи да постоје земље које су достигле потпуну демократију, а сви знамо које су и да оне сеју терор и ужас широм земље. Господин није никакав филозоф већ срамота од човека.