Десет тона мозаика из Москве стигло у Храм Светог Саве

Први делови мозаика за највећу куполу Храма Светог Саве у Београду, после седам дана путовања и пређених више од две хиљаде километара, јутрос су стигли на Врачар.

Храм Светог Саве требало би да буде комплетно завршен до 2019. године, а средства за то обезбедиће Влада Србије, речено је на свечаности у Храму Светог Саве поводом доласка из Русије првог дела мозаика унутрашњег декора.

Мозаик за куполу Храма Светог Саве у Београду, после седам дана путовања и пређених више од 2.000 километара, јутрос је стигао на Врачар. Са свечаног скупа поручено је да је у Храм уграђено вечно пријатељство два народа, руског и српског.

"Ово је данас стварни почетак практичног рада на осликавању Храма Светог Саве. У овај Храм ће бити уграђено и вечно пријатељство између Русије и Србије. Премијер Вучић је обећао да ће Влада Србије обезбедити недостајућа средства за укупни завршетак Храма, и можемо очекивати да ће у наредним година Храм и бити завршен", рекао је на свечаности министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је рекао да је декрет који се односи на радове у Храму потписао директно председник Руске Федерације Владимир Путин, а затим су све активности даље спроводиле руска влада, министарство културе и министарство спољних послова.

"Овде ћемо још једном показати наше заједништво и јединство са руском државом. Ово је порука не само за Србе већ и за руску браћу у овим немирним временима, када су нам пријатељи преко потребни", казао је Дачић.

Он је додао да ће Храм у наредним годинама бити не само осликан него и потпуно завршен и, како је рекао, биће понос српског народа. 

Десет тона мозаика "Вазнесења Христовог", упакованог у 62 палете, прошло је пут од московског атељеа највећег руског иконописца Николаја Мухина, кроз Русију, Белорусију, Пољску, Словачку и Мађарску, да би стигао у Београд као крајње одредиште.

Митрополит Амфилохије је казао да је време да се сетимо свих оних који су досада уграђивали себе у градњу Храма, као и оних који ће то чинити у будуће.

"Први ликови који стижу, ликови Христовог вазнесења већ почињу својом лепотом да нас обасјавају и потврђују оно што је рекао велики словенски пророк Достојевски – да ће лепота спасити свет", казао је Амфилохије.

Он је посебно захвалио уметничком творцу мозаика Николају Мухину и његовом тиму, Уметничкој руској Академији, и свима онима који прилажу за Храм.

"Надамо се да ће 2019. године, поводом 800 година од добијања аутокефалности српске православне цркве, Храм бити освештан и украшен. То ће бити потврда свесловенског заједништва", рекао је митрополит, те се захвалио и Влади Србије, Руском Дому у Београду и свима онима који су, како је казао, прилагали средства да Храм заблиста.

Мозаик централне куполе Храма Светог Саве израђује се у специјалној уметничкој радионици у Москви, а радовима руководи академик и члан президијума Руске академије уметности, народни уметник Русије, Николај Мухин. 

"Дошло је најзад до онога што смо толико дуго очекивали. У мају ћемо кренути са монтирањем мозаика у Храму, а за 2019. годину ћемо се трудити да завршимо и остало. Заједно ћемо се молити и заједно радити", рекао је Мухин на свечаности у Храму.

Мозаик са ликом Христа Спаситеља, површине 1.230 квадратних метара, пречника 30 метара и тежине 40 тона, у куполу Храма уградиће руски тим, а почетак радова очекује се 22 маја.

Директор Патријаршије, протојереј ставрофор Стојадин Павловић, рекао је да је на дан када црква слави Светог Николаја Охридског и Жичког из Москве стигао мозаик за подкуполу Храма, а ради се о лику Исуса Христа.

"Простор под куполом биће прекривен са 1.230 квадрата мозаика, а монтираће га руски мајстори. Очекујемо да ће ове године купола бити прекривена, барем њен највећи део", рекао је Павловић и додао да је посао вредан четири милиона евра, а средства је обезбедио "Гаспромњефт".

Од осталих радова на Храму остало је још да се уради подно грејање, постави мермерни под, да се уграде лифтови за превоз туриста, као и неколико мањих радова на екстеријеру и ентеријеру храма.

Како је Танјугу раније речено, план је да се уради мозаик и у олтарском делу, који ће имати површину од око 600 квадрата, а у вези са тим су у току преговори са руском страном.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара