Превремена пензија, казнени поени одлазе у прошлост

После најаве председника Владе да запослени више неће плаћати доживотне казнене поене уколико превремено оду у пензију, министар за рад каже да би та иницијатива, кроз измене Закона, пред посланицима требало да се нађе у наредних неколико месеци. Задовољни првомајском честитком, синдикати наводе да ће то знатно растеретити све запослене у Србији.

Имају године стажа, али нису довољно стари. Неретко су радници предузећа у стечају, жртве лоших приватизација. Превремена пензија до сада је значила и доживотно умањена пензија. То правило, после деценија у разним облицима, ускоро одлази у прошлост.

"Ако одете раније у пензију, као и у већини земаља, плаћате одређено умањење, тзв. пенале, раније је билo доживотно. А сада кажемо, пошто имамо довољно новца, ми ћемо захвалити пензионерима, када напуните 65 година, држава сматра да више нисте ништа дужни. Држава сматра да од 65. године имате пуни износ своје пензије и да су пенали за вас прошлост", каже министар Александар Вулин.

Казнени поени нису симболични, износе и до 20 одсто пензије. Циљ није да се људи подстакну да превремено иду у пензију, напомињу синдикати.

"Циљ је да онај ко нема алтернативу, ко је изгубио посао, не може да нађе посао у тим годинама, да му се обезбеди егзистенција. Јутрос и јуче када су чули премијера на десетине позива сам добио од људи који су рекли како је ово значајно за запослене у Србији", каже Љубисав Орбовић из Савеза самосталних синдиката Србије.

Иницијатива покренута пре годину дана подразумевала је и преговоре са ММФ-ом. У Влади тврде да новца за то има. Да таква издавања не би требало да угрозе фискалну стабилност, сагласни и економисти.

Економиста Љубодраг Савић сматра да је то добар предлог и да он води рачуна у социјалном смислу о људима.

"Не треба заборавити да је већина наших пензија ниска, друга ствар: то су људи у годинама који не могу да зараде додатни приход, и треће: ми смо ушли у процес транзиције, када младе генерације мало воде рачуна о старијим генерацијама", каже Савић.

Фискални савет ће свој став изнети када иницијатива прерасте у званичан нацрт. Из Владе најављују да ће се измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању пред посланицима наћи у наредних неколико месеци. Требало би да донесу и боље услове за пољопривредне пензионере и укидање привремених решења за пензије. 

 

Остали аутори: Марија Савић Стаменић
број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 29. авг 2017, 12:57) - sanja [нерегистровани]

natalitet i penzija

Ima li uticaja radjanje dece na smanjenje kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju žena.

(уторак, 29. авг 2017, 12:46) - Tanja [нерегистровани]

pitanje

Dali će se ukinuti kazneni poeni za odlazak u penziju ‚žena pre navšenih
65 godina života sa 40 godina radnog staža.

(среда, 03. мај 2017, 06:48) - milan [нерегистровани]

Kazneni poeni

Sa kaznenim poenima ili bez kaznenih poena
morat će te penziju dovesti na nivo ljudskog
dostojanstva ako hočete u Europu,

To ljudsko dostojanstvo bi bilo 500 EUR minimalna
penzija za puni radni staž i plačene doprinose za
svaki dan. Dokupi, bolovanja i slično se ne bi uzimalo
u obzir.

(среда, 03. мај 2017, 01:10) - anonymous [нерегистровани]

kazneni poeni

Sta znaci "posle decenija razlicitih varijanti odlaze u proslost".Pa mi nikad do pre dve godine nismo imali kaznene poene !?!

(уторак, 02. мај 2017, 23:34) - tomislav1 [нерегистровани]

...

Mislim da ovakav zakon ne postoji ni u Evropi nego nigde ni u svetu..Ajde da te kaznjavaju kada imas 65 godina a nemas godine staza, ali da te kaznjavaju kad imas 43godine staza a nemas 65godina zivota to je katastrofa....

(уторак, 02. мај 2017, 23:03) - Dragan [нерегистровани]

Oprosti ce nam Djura sto nas je tukao

Sto cenjeni profesor i dozivotni predsednik SSSS nisu rekli da ovako restriktivan zakon o dozivotnom kaznjavanju radnika samo zato sto odu u penziju pre 65. godina bez obzira sto imaju 40. godina radnog staza nema nigde u Evropi i da je 40 godina uslov za odlazak u prevremenu ili starosnu penziju bez bilo kakvih penala u svim republikama bivse Jugoslavije. Znaci ovaj sadasnji zakon o PIO nije trebao ni da se usvoji ali s obzirom kakvi su nam sindikate dobro je sto nam vlada tj. skupstina nisu ukinuli penzije i to dozivotno !!

(уторак, 02. мај 2017, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

penzija

sta ce biti sa onima koji imaju 10 godina staza. posto oni nemaju pravo na penziju zasto im se na vrate sredstva koja su deset godina uplacivali. ili bi mogli da trguju sa svojim radnim stazom. to bi bilo najpostenije. na zapadu kojem toliko tezimo ljudi za par godina staza dobijaju odredjenu nadoknadu.

(уторак, 02. мај 2017, 22:00) - anonymous [нерегистровани]

Kada

Možete da dobijete zlatan sat. Valjda ste radili za platu a ne za nagradu.

(уторак, 02. мај 2017, 20:41) - anonymous [нерегистровани]

A kada

A kada ce drzava nagraditi one sa vise od 40 godina staza?