Хранитељи спремни за прихват деце миграната

Светлана Миленковић психолог из Центра за породични смештај и усвојење наводи за РТС да постоји велики број заинтересованих хранитеља за прихват деце миграната. Истиче да се могу пријавити хранитељи који имају лиценцу.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Светлана Миленковић је рекла да је 50 хранитељских породица заинтересовано за прихват деце миграната. Истиче да ипак то не значи да ће свима њима прихват бити и одобрен.

"Имамо 50 хранитељских породица заинтересованих за прихват деце миграната који се тренутно налазе у Србији, међутим то не значи да ће свима њима он бити и одобрен. Заинтересовани морају да испуне стандарде који важе у хранитељству", објашњава Миленковићева.

Истиче да ће породице морати да прођу кроз посебан програм који ће оснажити хранитеље.

"Зинтересовани морају да прођу посебан програм-обуку. Теме обуке су културна различитостима и траума. Културна различитост јер нам деца долазе из различитих култура: Ирака, Сирије, Пакистана, Авганистана а траума јер су на том путу од више хиљада килоометара вероватно прошла кроз трауматска искуства", оцењује психолог у Центру за породични смештај и хранитељство Светлана Миленковић.

Наводи да се могу пријавити хранитељи са линцецом.

"Могу да се пријаве хранитељи који имају лиценцу и који су прошли редовну обуку. Углавном се пријављују хранитељи са искуством али оно није пресудно јер се могу пријавити и хранитељи који имају лиценци а до сада нису бринули о  деци биће оснажени кроз програм и имаће помоћ и подршку саветника за хранитељство" објашњава Миленковићева.

Истиче да су хранитељи у Србији први на балканској рути који су на овај начин понудили прихват деци мигрантима.

"Ми смо први и јединствени, наши хранитељи су препознали суштину права а једно од њих је право детета на живот у породицу и зато су хранитељи из Србије спремни да пруже помоћ и дом деци мигрантима", наводи психологу Центру за породични смештај и хранитељство Светлана Миленковић.

Најављује да ће се у мају одржати обука за заинтересоване хранитеље.

"Током маја ће се у Новом Саду, Нишу и Београду бити организована обука за хранитеље. Сматрам да ће негде између 30 и 40 хранитеља успети да одговоре на потребе за смештај деце миграната", закључила је психолог у Центру за породични смештај и хранитељство Светлана Миленковић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 30. апр 2017, 10:57) - anonymous [нерегистровани]

Срамота

Зар ти људи имају намеру да остају у Србији? О чему ми овде причамо?