Јубиларно државно такмичење из математике

У београдској Основној школи "20. октобар" одржава се јубиларно, 50. државно такмичење из математике. Учествује 319 ђака шестог, седмог и осмог разреда из основних школа широм Србије.

За такмичаре математика није баук, већ изазов и омиљени предмет. Ана Кљајић и Ања Вујачић после многих такмичења, први пут су на државном првенству. Пред њима је пет задатака и три сата да их реше. А иза њих озбиљан труд и велике припреме.

"То није само месец или два дана учења, мора да се учи годинама пре и да се навикне на тај начин размишљања и рада. Ови задаци нису као свакодневни које имамо на настави и основним школама него су другачији, више су логички", објашњава Ана Кљајић, ученица Основне школе "Никола Тесла" из Новог Сада.

Ања Вујачић, ученица Основне школе "20. Октобар", истиче да је потребно доста самосталног рада као и да треба имати наставнике који су ту да пруже помоћ.

Наставници наводе да формула успеха из математике гласи: знање + рад + упорност + довитљивост.

"Смисао такмичења је да се друштво на неки начин подсети да су математичка знања веома важна знања за развој целог друштва. Ми смо помало фасцинирани технологијама које прикупљају податке, али те податке треба и да обрадите, а ту математички ум највише долази до изражаја и томе се у великом свету поклања велика пажња и важност", објашњава Јован Ђуковић, директор Основне школе "20. Октобар".

Важна је и традиција коју негује Друштво математичара Србије, организујући већ 50 година такмичење из математике за основце. Старт и данас има два иста циља – популаризације математике и издвајања најбољих међу најбољима. Поручују да би брига о математичким умовима требало да буде већа.

"Оно што је највећи проблем то је улагање у оне најбоље јер они ако се не улаже у њих одлазе. Сви знамо да је то озбиљан проблем, али наше школство води рачуна о њима, постоје специјализоване школе, специјализована одељења, и заиста имају прилику да се добро образују овде, а шта ће са њима бити касније после факултета то већ вероватно није на најбољи начин решено", наводи Зоран Каделбург из Друштва математичара Србије.

Резултати такмичења биће објављени око 21 сат на сајту Друштва математичара Србије, а сутра у 10 часова у школи "20. октобар" најбољима ће бити уручене дипломе и награде. 

Остали аутори: Тамара Танкосић
број коментара 0 Пошаљи коментар