Нова правила за постављање видео-надзора и аларма

Председник Групације техничке заштите Удружења за приватно обезбеђење Привредне коморе Србије Слободан Максимовић рекао је за РТС да се уградњом свих система техничке заштите могу бавити само лиценциране фирме према важећем уговору који су обавезни да склопе са инвеститорима.

С почетком године почео је да важи и Закон о приватном обезбеђењу. Циљ је био да се та област уреди, али о неким последицама Закона јавност мање зна.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Слободан Максимовић, председник Групације техничке заштите Удружења за приватно обезбеђење Привредне коморе Србије, каже да у Закону јасно стоји да се уградњом свих система техничке заштите могу бавити само лиценциране фирме према важећем уговору који су обавезне да склопе са инвеститорима, односно фирмом од које се услуге пружају.

Само онај ко има лиценцу може да уграђује системе за заштиту.

"Све друге фирме чине прекршај и ризикују да дођу под удар закона и да буду кажњене и до милион динара", рекао је Максимовић.

Закон јасно каже да се тим послом могу бавити само лиценциране фирме, поновио је Максимовић.

Каже да свака лиценцирана фирма и сви њихови службеници имају легитимацију МУП-а која доказује да је то особа која има лиценцу.

"Ако сте пре 1. јануара 2017. године уградили тај систем, ви сте само у обавези да склопите уговор о одржавању тог система са лиценцираном фирмом и да систем прилагодите захтевима Закона о приватном обезбеђењу где се каже да је, на пример, за видео-обезбеђење потребно да се архивирају сви снимци до 30 дана, да имате уговор о одржавању и са тиме сте ви покривени – тиме сте обезбедили себи да вам тај систем који имате правилно функционише. Често ви и не знате да вама систем не ради како треба ако га не одржавате", рекао је Максимовић.

Говорећи о приватним лицима, Максимовић је рекао да ако је систем у приватном стану и ако ти системи немају додира са јавном површином, онда лице нема никакве обавезе према закону.

"Ако сте ставили на кућу и гледа око куће и захвата улицу, ви морате да се понашате у складу са законом, да вам то угради фирма са лиценцом, да склопите уговор о одржавању са истом том фирмом и да снимак имате 30 дана", рекао је Максимовић.

Према његовим речима, сви системи техничке заштите (аларм у колима) потпадају под ове ситеме као друга техничка заштита, као и заштита података, електрохемијска заштита транспорта новца.

Аларми у колима штите имовину и лица јер имају паник-тастере, штите и пословање јер обавештавају корисника о некоректном руковању возилом, истакао је Максимовић.

"Ако неко има аларм у аутомобилу, дужан је да склопи уговор о одржавању са лиценцираном фирмом и да се у разумном року сервисира", каже Максимовић.

Сваки посао мора радити лиценцирана фирма, да има лиценцу и инсталатери имају лиценцу, закључио је Максимовић.

број коментара 52 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. окт 2018, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

Kako da se zaštitim

Šta ako komšija snima moj ulaz i deo puta kojim prolazim

(недеља, 01. окт 2017, 02:39) - anonymous [нерегистровани]

Сп

Дозвољено је само приватно , и мора да пише да је објекат под видео надзором , у супротном снимак као доказ ти не важи , чак можеш и да одговараш ако си случајно снимио јавну површину а то приложиш као доказ против лопова .Дакле снимање само свог поседа !

(недеља, 01. окт 2017, 02:31) - anonymous [нерегистровани]

Ништа

Ништа ... Ако комшији украду нешто

(среда, 31. мај 2017, 05:14) - sta radite bre???? [нерегистровани]

da placam dravi.sto sam obezbedio svoju imovinu??????

Ko se slaze da je zakon glup?
Pre par meseci sam ugradio video nadzor..licno sam..posao 35minuta za ugradnju...zasto bih placao nekom za ruke 250-300e samo za ugradnju.
Ne razumem jedno.....dp pre par meseci mi je bacano po dvoristu sve i svasta i pojedine stvari nestajale..... Stalno sam obavestavao MUP.i odgovor je resicemo to cekajte,ilu ako znas kp je nemas dokaza ...
Sad kad sam ugradio sistem.nema nicega .i sve je na svom mestu...
Naravno bez pomoci MUP_a..
O sada ka treba da placam drzavi sto sam sam sebe zastitio i obezbedio svoju imovinu!!!
Da li ovo ima smisla,ovaj zakon...

(петак, 26. мај 2017, 22:02) - Dragan [нерегистровани]

Video nadzor i alarmi

Koji Zakon Sl. Glasnik ?

(четвртак, 11. мај 2017, 18:50) - anonymous [нерегистровани]

.

Ne slažem se da nije po ustavu, ja sam platio automobil pa me ograničavaju da ne mogu da vozim po trotoarima, da moram da registrujem, da ne mogu da vozim po autoputu u suprotnom smeru, da nemogu da prevozim putnike...
Naravno da ova oblast treba biti uređena, oslanjamo se da nas neka tehnika štiti, štiti višestruko veće vrednost nego što smo platili, znamo li ko nam je proda da li će raditi kada dođu lopovi, da li smo prevareni kada nam je prodato ili nam je ugrađeno nešto zašta će neko da garantuje i odgovara.

(субота, 29. апр 2017, 16:50) - anonymous70 [нерегистровани]

šta

Šta ako komšija postavi video nadzor na kući,a istovremeno snima ulicu i dvorište trećeg lica(komšije preko puta)???

(петак, 28. апр 2017, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

Tako je u EU

Ali nije obavezno. Uglavnom firme postavljaju alarme zbog plasmana poslova i profita. Pokazalo se da su sistemi obezbedjenja koje postave privatna lica sigurniji.

(петак, 28. апр 2017, 12:01) - anonymously [нерегистровани]

Nije po ustavu

Ovaj zakon debelo gazi prava građana i koliko znam poslat je na ocenu ustavnosti. Odakle nekome pravo da kameru koju sam ja platio i za instalaciju koju sam takođe platio, diktira šta i kako cu sa njom, da li će mi snimati 20 ili 39 dana, a posebno da ulazim u neki tamo registar MUP-a i da se obavezem da plaćam održavanje. Za moje pare mogu i da je razbijem ako želim, ugasim, namestim da snima nebo...sve dok ne ugrožavam komšije i ostale.

(среда, 26. апр 2017, 22:24) - Marko [нерегистровани]

Zakon

Ne sirite neistine. Jedini problem u primeni zakona jeste sto moraju da izdaju licence za projektovanje licima koja o tome pojma nemaju, U MUPu su i sami priznali gresku, zakon ce se menjati do kraja godine.