Жанка Стојановић: Радници РТС-а намерно жртвовани

Ово је државни злочин према сопственом народу, ни кривци нису процесуирани, изјавила је Жанка Стојановић, мајка једног од радника Радио-телевизије Србије који су погинули 23. априла 1999. године у НАТО бомбардовању зграде РТС у Абердаревој улици у Београду.

Стојановићева је, на дебати Независног удружења новинара Србије "Рекапитулација – Поводом обележавања осамнаесте годишњице жртвовања или погибије 16 радника", рекла да су радници РТС-а "намерно жртвовани" и да се тај злочин не може сакрити.

Стојановићева је напоменула да је својевремено Хаџи Драган Антић, који је 1999. био директор Политике, признао да су и Политика и РТС добили упозорење да ће бити бомбардовани и да је он зато изместио своје раднике.

Према Стојановићевој, чији је син Небојша погинуо у ноћи 23. априла заједно са још 15 радника РТС-а, никоме из тужилаштва не пада на памет да процеисуира одговорне за жртвовање тих људи.

Она је указала да је истина о РТС-у недоступна правосудним органима и да је тужилаштво изгубило сваки однос према правди и разликовању добра и зла.

Постоји очигледан цинизам сваке власти од 1999. године на овамо, сматра Стојановићева говорећи о истрази у вези са погибијом радника РТС.

Стојановићева је рекла и да јој је 2002. године Александар Вучић, који је 1999. био министар информисања, рекао да је по наредби тадашње савезне владе изместио своје министарство.

Она је напоменула и да је официр Петар Пајчин био 1999. надлежан за заштиту РТС-а и упитала зашто запослени нису измештени када је постојала наредба савезне владе.

Бивши министар одбране Драган Шутановац је рекао да постоји погрешно уверење да министар може да буде истражни орган и да спроводи истражне радње.

Шутановац, који је данас председник Демократске странке, рекао је да није тачно да постоји транскрипт разговора НАТО пилота који је бомбардовао РТС са базом у Авијану.

На питање водитељке Гордане Суше да ли је задовољан оним што је у случају бомбардовања РТС-а до сада учињено, Шутановац је одговорио одрично, наводећи да нема пресуде која би показала ко је све за то крив.

Шутановац је напоменуо и да је 1999. био опозиција и да се политички борио против власти Слободана Милошевића.

Генерал у пензији Срето Малиновић је напоменуо да је он у време рата 1999. био пилот и да није имао податке о објектима које је НАТО планирао да гађа.

Малиновић је истакао и да он као војник сматра да РТС никако није могао да буде легитиман војни циљ.

Онај ко је одобрио бомбардовање РТС је злочинац и њему треба судити, истакао је Малиновић и указао да треба видети да ли су домаће власти остављале људе да буду жртве ради пропагандиних циљева.

Зоран Живковић из Нове странке, који је 1999. године био градоначелник Ниша, сматра да су тадашње власти жртвовале своје грађане и да се знало да ће зграда РТС бити
бомбардована.

Према Живковићу, НАТО је план бомбардовања тадашње Југославије утврдио у окторбу 1998. године и о томе обавестио југословенске власти.

Живковић је указао и да Томислав Николић, Александар Вучић и Ивица Дачић, који су 1999. били у владајућим странкама и власти, сносе моралну одговорност за оно што се десило.

Милан Антонијевић из ЈУКОМ-а сматра да у случају погибије 16 радника РТС-а, тужилаштво треба да одговори на питање зашто је замрзло истрагу.

Он је указао и да је могуће поднети уставну жалбу и да је то пут да се на крају дође до Европског суда правде у Стразбуру.

Пре дебате је приказан и филм Јанка Баљка "Анатомија бола" у коме говоре чланови породица погинулих радника РТС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи