Полиција креће у "лов" на несавесне возаче

Од поноћи саобраћајна полиција најављује двадесетчетворочасовну акцију "Спид маратон", где ће се у насељеним местима али и на путевима, брзина мерити радарима. Новост је да ће бити примењена нулта толеранција приликом прекорачења, а посебна пажња биће усмерена на возаче мотоцикала. Припремљења је специјална бригада на мотоциклима-пресретачима, који ће без обележја полиције уочавати прекршиоце и спроводити их до прве патроле, која ће их санкционисати.

Возачи мотоцикала неће више моћи од градских улица да праве тркачке стазе. У МУП-у кажу да ће их стићи и наплатити казну.

Додају и да се ова акција спроводи у читавој Европи у 24 земље, а да ће подаци бити доступни свим саобраћајним стручњацима који ће анализом моћи да утврде које све мере треба да се предузму да се смањи број погинулих мотоциклиста на друмовима.

Бобан Милинковић из Саобраћајне полиције каже да су мотоцикли-пресретачи без обележја, али да су снабдевени звучним и светлосним сигналима у складу са законом.

"Они ће уочавати прекршаје и несавесне возаче доводити до патрола које ће их санкционисати", објашњава Милинковић.

Од почетка године на нашим друмовима погинуло је 11 мотоциклиста. Годишње погине око 50, а поврђених је десет пута више, па су овакве контроле неопходне, кажу у МУП-у.

"Подаци говоре да чак 30 одсто мотоциклиста вози без возачке дозволе одређене категорије, чак 11 одсто њих је под дејством алкохола, а преко 50 одсто погинулих млађи су од 30 година", истиче Александар Раденковић из Саобраћајне полиције.

Поред контроле мотоциклиста, мотори-пресретачи МУП-а контролисаће и употребу мобилних телефона у вожњи као и невезивање појасева у возилу и то на предњим и задњим седиштима.

У МУП-у кажу да ће посебно бити на удару родитељи који небезбедно возе децу, али и они који сами не користе појас.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво