Полиција креће у "лов" на несавесне возаче

Од поноћи саобраћајна полиција најављује двадесетчетворочасовну акцију "Спид маратон", где ће се у насељеним местима али и на путевима, брзина мерити радарима. Новост је да ће бити примењена нулта толеранција приликом прекорачења, а посебна пажња биће усмерена на возаче мотоцикала. Припремљења је специјална бригада на мотоциклима-пресретачима, који ће без обележја полиције уочавати прекршиоце и спроводити их до прве патроле, која ће их санкционисати.

Возачи мотоцикала неће више моћи од градских улица да праве тркачке стазе. У МУП-у кажу да ће их стићи и наплатити казну.

Додају и да се ова акција спроводи у читавој Европи у 24 земље, а да ће подаци бити доступни свим саобраћајним стручњацима који ће анализом моћи да утврде које све мере треба да се предузму да се смањи број погинулих мотоциклиста на друмовима.

Бобан Милинковић из Саобраћајне полиције каже да су мотоцикли-пресретачи без обележја, али да су снабдевени звучним и светлосним сигналима у складу са законом.

"Они ће уочавати прекршаје и несавесне возаче доводити до патрола које ће их санкционисати", објашњава Милинковић.

Од почетка године на нашим друмовима погинуло је 11 мотоциклиста. Годишње погине око 50, а поврђених је десет пута више, па су овакве контроле неопходне, кажу у МУП-у.

"Подаци говоре да чак 30 одсто мотоциклиста вози без возачке дозволе одређене категорије, чак 11 одсто њих је под дејством алкохола, а преко 50 одсто погинулих млађи су од 30 година", истиче Александар Раденковић из Саобраћајне полиције.

Поред контроле мотоциклиста, мотори-пресретачи МУП-а контролисаће и употребу мобилних телефона у вожњи као и невезивање појасева у возилу и то на предњим и задњим седиштима.

У МУП-у кажу да ће посебно бити на удару родитељи који небезбедно возе децу, али и они који сами не користе појас.

Остали аутори: Драган Милутиновић
број коментара 12 Пошаљи коментар
(уторак, 18. апр 2017, 21:34) - anonymous [нерегистровани]

Ја немам тај проблем

Мој ауто не може прекорачити дозвољену брзину, све и да хоће ....

(уторак, 18. апр 2017, 21:24) - anonymous [нерегистровани]

24

Zbog cega 24 sata?
Bahatost je duboko ukorenjena.

(уторак, 18. апр 2017, 19:53) - milce [нерегистровани]

nema sanse

Nece oni nikog kazniti, jer se od ponoci najavljuje nevidjena kisa i sneg, tako da ce sutra svi voziti sporije nego inace, a mnogi nece ni ici nigde kolima ako ne moraju, a narocito ne motorima!
Akcija propada u startu!

(уторак, 18. апр 2017, 18:12) - Радан [нерегистровани]

Полиција без ознака?

Како ће возачи приликом заустављања знати да се ради о полицији а не о нечијој несланој шали? Сви ће да се ваде да нису знали да се ради о полицији па ће нашим друмовима настати бесомучна трка.
Шта би са оним помпезно најављиваним камерама од пре неку годину које треба да снимају несавесне возаче?

(уторак, 18. апр 2017, 15:13) - popaj [нерегистровани]

Возачи мотоцикала неће више моћи од градских улица да праве тркачке стазе

Kakva pompezna najava, a uz to komentar da motorcikli presretaci razvijaju i preko 300km/h, pa sta ce to onda biti nego trkacka staza, kad policija krene da ih zaustavlja zbog prekrsaja a oni nece da stanu.Ako Vama u RTS-u dozvole po zakonu o dostupnosti informaija da proverite uvericete se da ce najvise sakcionisanih vozaca u toku najavljene akcije biti zbog ucinjenog prekrsaja prekoracenje brzine do 10 km/h u naselju i van naselja.

Znaci mlacenje prazne slame a pravi rezultati izostaju

(уторак, 18. апр 2017, 15:03) - Gruja Ognjanović [нерегистровани]

u moje selo

U Trupale, ulicom Železničkom, vozi se maltene kao na autoputu. I škola je tu, I "ležeći policajac"...I sve uzalud.
Policiju nikad ovde nisam primetio.
A biće ih samo ako neko nastrada.

(уторак, 18. апр 2017, 14:51) - anonymous [нерегистровани]

Осврт на: "A kada će lov na one koji se ne kreću"?

Пријатељу, то у нормлним земљама не ради полиција већ опстинске службе. Полицијска обука и време су скупи да се, сем у изузетним случајевима, тоши на паркинг казне.

(уторак, 18. апр 2017, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

Спид?

Шта значи та реч? Није чудо да возачи не знају о чему они то.

(уторак, 18. апр 2017, 14:13) - anonymous [нерегистровани]

bravo

A onom ko nema pojas na zadnjem sedistu nikom nista?

(уторак, 18. апр 2017, 14:10) - anonymous [нерегистровани]

A kada će lov na one koji se ne kreću?

Tačnije, na one koji parkiraju na trotoarima, pešačkim prelazima, livadama, u školskim dvorištima, autobuskim stajalištima, pa i na kolovozu? Njih je bar lako uhvatiti, jer stoje. Dokle će policija da podstiče tu vrstu siledžijskog i sociopatskog ponašanja u Srbiji?