Шабић: МУП тражио личне податке оболелих

Повереник Родољуб Шабић покренуо је поступак надзора у МУП-у јер је полицијска управа једног града од здравствене установе затражила да им достави податке грађана који се лече по основу здравствене шифре "Ф", односно од болести или девијација духа и свести.

"Ф" дијагноза обухвата болести попут Алцајмерове и Паркинсонове, шизофреније, депресије, маније, фобије, али и хипохондрију, реакцију на стрес, проблеме у вези са конзумирањем алкохола и никотина, булимију и анорексију, месечарење, траншексуализам, наводи се у саопштењу повереника.

У акту полицијске управе којим се подаци захтевају наведено је да су потребни "како би се могло поступити по Упутству о начину организације и вршењу унутрашњих послова на безбедносном сектору, и како би се на адекватан начин ажурирао досије сектора", навео је повереник у саопштењу.

Шабић оцењује да је наведена обрада података најблаже речено "екстремно проблематична" и са становишта сврхе и сразмере, као и са становишта допуштености, односно законитости.

Истиче да је, независно од сврхе и смисла, извесно да се обрада података о личности уопште, а поготово нарочито осетљивих података попут медицинских, не може заснивати на подзаконском акту, као што је упутство, већ да ваљан правни основ може имати само у закону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво