Информатика од наредне школске године обавезан предмет

Као обавезан предмет за ученике петог разреда од наредне школске године уводи се информатика, одлучено је на седници Националног просветног савета (НПС).

На предлог Министарства просвете, Завод за унапређење образовања и васпитања урадио је план наставе за други циклус основног образовања, а НПС је на данашњој седници усвојио план за пети и шести разред основне школе, а изузети су седми и осми разред, јер на план за њих има доста примедби.

План наставе за пети разред осим увођења информатике и рачунарства као обавезног предмета, предвиђа и још два нова предмета, а то су физичко и здравствено васпитање, техничко и технологија.

Укидају се и сви изборни предмети и прелазе у секције, а остају обавезни изборни предмети, веронаука, грађанско, други страни језик.

Укида се и изабрани спорт, који је до сада био трећи час физичког васпитања, а убудуће ће петаци имати два часа обавезног физичког и здравственог васпитања и час и по обавезне ваннаставне активности.

Наставнике који страхују да ће због укидања изборних предмета остати без норме, охрабрила је изјава помоћнице министра просвете Весне Недељковић која каже да им неће бити смањен фонд часова.

НПС прошле године није усвојио предлог Министарства просвете да се информатика уведе као обавезан предмет уз образложење да школе нису опремљене рачунарима, а председник НПС Алексанар Липковски каже да су за годину дана направљени озбиљни кораци у решавању тог проблема.

Недељковићева је рекла да су за набавку рачунара у школама обезбеђена средства - 23 милиона динара, да су тендери у току, а да ће за обуку наставника информатике бити потрошено 26 милиона динара.

Матић: Информатика ће повећати дигиталну писменост

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је да ће увођење информатике у обавезно основно образовање утицати на унапређење дигиталне писмености, отклањање дигиталног и економског јаза, као и на повећање кадровских капацитета у овој области.

Поздрављајући одлуку Националног просветног савета да се информатика и рачунарство уведу у обавезно основно образовање од петог разреда, почев од наредне школске године она је рекла да ће нови наставни план допринети унапређењу дигиталне писмености код деце, што је услов за њихов успешан друштвени развој у глобалном окружењу и отклањање дигиталног и економског јаза.

"Системски приступ едукацији о новим технологијама омогућиће и повећање кадровских капацитета у овој области, као и подизање дигиталне безбедносне културе код нових генерација", истакла је Матић, саопштило је министарство.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 11. апр 2017, 23:15) - anonymous [нерегистровани]

Promene

su dobar put da se nešto napravi od našeg obrazovanja. Međutim: 1) povećati fond časova od 1.- 4. razreda sa 20 na 25, od 5. do 8. sa 25 na 28 časa 2) povećati broj časova geografije i istorije u 5. razredu sa 1 na 2 časa nedeljno, a smanjiti broj časova likovnog od 1. do 5. i muzičkog od 3. do 5. razreda na 1 čas nedeljno 3) ukinuti građansko i veronauku 4) uvesti opisne ocene za likovno, fizičko i muzičko 5) očistiti programe od neprimenljivih podataka 6) ukinuti blok iz fizičkog pre nego što se uvede. Izvinite na raspisanosti, a od mene - toliko.