Никада више трансплантација и донора у Србији

За две недеље никада више трансплантација и донора у Србији. А од почетка године сагласност за трансплантацију у најтежем тренутку, када су се животи њихових најмилијих гасили, дало је 12 породица. Поређења ради, током целе прошле године било је 14 сагласности. Урађена је једна трансплантација срца, девет трансплантација јетри, пресађена су 22 бубрега и десет рожњача.

У четири собе нема празног кревета, али то је добра вест јер су у њима пацијенти којима је претходних дана урађена трансплантација. "Клинички центар Војводине" бележи рекорд -пресађено је седам бубрега, а троје пацијената је добило нове јетре.

"Желео бих да се захвали породици донатора која ми је дала ту могућност да наставим", каже пацијент са трансплантираном јетром Исмет Абдијевић.

Јасмин Колев каже да му је сада је лакше и да су му велики планови и да ради доста на свести људи јер много значи завештати органе и спасити и један живот.

"Био сам у ситуацији да осетим шта то значи и колико то вреди", каже Колев.

Бојана Ђурђевић каже да му је важно да сада опоравак протиче како треба а све остало ће лако.

"Седам година сам ишао на дијализу, понедељак, среда и петак, и ево, лакше се осећам одмах и боље и желим свима да добију нове органе", каже Драган Малетин.

Само прошлог петка, у "Клиничком центру Војводине" у истом тренутку, две трансплантације јетре и четири трансплантације бубрега, у салама је интервенције радило више од сто медицинара.

"Да ли је то због константне медијске кампање, или сазревање свести да је то нешто хумано и племенито, или сплет околности време ће показати. У свако случају и ангажованост запослених у клиничком центру је много већа, и екипе су спремне", каже шеф тима за трансплантацију јетре КЦВ-a Зоран Милошевић .

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић, каже да је то "кадровски унапређена прича", организационо, и да је сада знатно већи број лекара који учествују у транслантацијама,

"Више је координатора повезаних са целим здравственим системом Војводине, и имамо одмах резултат", истиче Гојковић.

На трансплантацију срца у овом тренутку чека око 50 пацијената, на јетру око 30, на нови бубрег око 700 грађана. Статистика показује да је много већа вероватноћа да нам током живота затреба неки орган, него да будемо даваоци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи