"Мозаик за Храм Светог Саве без премца у православљу"

Мозаик за највећу куполу Храма Светог Саве у Београду, поклон руске државе српском народу, ради највећи руски уметник и иконописац Николај Мухин. Већ у априлу у Храм ће стићи први делови мозаика, а цео посао биће завршен до краја године. Екипа РТС-а преноси део радне атмосфере из атељеа истакнутог уметника у Москви.

Николај Мухин има највеће државно звање – титулу народног уметника Русије. А мозаик који ће красити највећу светињу на Балкану за њега је, каже, непроцењива вредност.

"Мозаик има оригиналну композицију 'Вазнесања Господњег'. Овај мозаик за ваш Храм Светог Саве у Београду је без премца у црквеној уметности православља и уопште израде мозаика у свету", каже руски академски сликар и иконописац Николај Мухин.

Мозаик се ради у уметничкој радионици у Москви, коју су за потребе уметника посебно организовали и опремили стручњаци Московског међународног фонда помоћи Унеска.

Мозаик који руски уметник ради за Храм Светог Саве у Београду биће површине 1.230 метара квадратних, пречника 30 метара и тежине 40 тона.

Сваки комадић разнобојног кобалтног стакла за мозаик се пажљиво обрађује. А истакнутом уметнику у том послу помаже стотинак руских академских сликара.

Николај Мухин каже да је израда мозаика сложен процес, готово да се преселио у радионицу.

"Уметници су упућени једни на друге, гледају шта ко ради јер овај пројекат захтева заједнички приступ. Тако да наш колектив скоро живи овде, имамо пећ, чајник, одећу", каже Мухин.

"Сви су овде дошли са великом радошћу да раде, хтели су да раде једни са другима. Људи улажу душу, раде овде од срца", каже Манана Валентиновна Попова из Московског међународног фонда помоћи Унеска.

Израду мозаика за српску светињу иницирао је руски председник, а посао вредан четири милиона евра финансира "Гаспромњефт".

Остали аутори: Ружица Врањковић
број коментара 15 Пошаљи коментар
(уторак, 28. мар 2017, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

re: lepo

Pridruzujem se hvalama i jos jedno Spasiba za one koji nam pomazu. Sto se radnih mesta tice, ona se sticu i gube (makar odlaskom u penziju). Tj. kratkorocnog su i prolaznog karaktera. Mozaik ostaje za vecnost. I nasa vera!

(уторак, 28. мар 2017, 09:04) - anonymous [нерегистровани]

hram

Divan posao rade Rusi.Samo me strah da hram ne postane muzej s'obzirom koliki smo vernici!

(уторак, 28. мар 2017, 06:40) - anonymous [нерегистровани]

дивно

просто је дирљиво када се види и чује са каквом љубављу ови људи раде на стварању нечега, зашта верујем да ће бити трајна категорија за српски народ и његову духовност (наравно, уз претпоставку да више НИКАДА недођу "наши западни пријатељи" са уранијумским поклонима да нам кажу шта је за нас добро а шта није).

(уторак, 28. мар 2017, 03:50) - anonymous [нерегистровани]

Prelepo

Slava Bogu na visinama, mir na zemlji, dobra volja medju ljudima!

Hvala, braco i sestre Rusi!

(понедељак, 27. мар 2017, 23:45) - anonymous [нерегистровани]

Vrhunski umetnik

Sa koliko ljubavi Nikolaj Muhin prica o Srbiji,pravi pravoslavac.Hvala za ovo divno delo.

(понедељак, 27. мар 2017, 23:26) - anonymous [нерегистровани]

Spasibo krasnaja bratskaja Rusija

Hvala prijateljskom narodu Rusije. 

(понедељак, 27. мар 2017, 22:53) - anonymous [нерегистровани]

Umetnicko blago

koje će ukrašavati najveću srpsku svetinju i biti ponos današnjim i budućim generacijama treba sa velikom zahvalnoscu prihvatiti i priznati ruskom narodu iposebno presjedniku Putinu.Bilo bi još ljepše da se u izradu uključilo i nekog umetnika iz Srbije

(понедељак, 27. мар 2017, 22:50) - anonymous [нерегистровани]

@Lepo

Nisam te pogresno shvatio ali ti komentar nema apsolutno nikakve veze sa ovom vescu.Pitanje si uputio na potpuno pogresnu adresu, nije do crkve da "otvara nova radna mesta" vec do vlade i privrednika.Ovo nisu drzavne pare, cak sta vise nisu pare u pitanju jer je mozaik poklon bratskog ruskog naroda i ruske sestrinske crkve.Trebamo bit ponosni na to jel ce to ostati generacijama koje dolaze a kao sto rekoh za nova radna mesta se obrati na pravu adresu a to sigurno nije crkva.

(понедељак, 27. мар 2017, 22:37) - anonymous [нерегистровани]

duhovnost

Pa treba mam i duhovno i kulturno i turisticko uzdizanje....a HRAM je sve to: nasa vera,nasa kultura,tradicija,istorija a privlaci i turiste.Eto zato nam treba i hram i mozaik.

(понедељак, 27. мар 2017, 22:18) - anonymous [нерегистровани]

Prijatelji

U politici nema mnogo mesta za emocije i prijateljstvo, ali predsednik Putin je iskreni prijatelj Srpskog naroda.