Београд регионални центар "Џапан бола"

Студенти јапанологије Филолошког факултета Универзитета у Београду, тестирали су своје знање на такмичењу под називом "Џапан бол". Надметање се одржава широм света већ 25 година, а први пут у нашој земљи, под покровитељством јапанске принцезе Хисако Такамадо. Тиме је уједно Београд постао и регионални центар овог такмичења.

У познавању јапанског језика, књижевности, права, економије, историје, науке, уметности – најбоље су биле три студенткиње четврте године. Треме, кажу, није било.

Победнице кажу да нису имале очекивања, али и да није било притиска. Како истичу све је било интересантно и весело. Спремале су се, кажу, уз помоћ професора и током студирања.

Такмичење је од великог значаја за афирмацију наше земље, наше науке и наше јапанологије, кажу на факултету.

"Филолошки факултет усклађује своје студијске програме. Kонкретно, на катедри за јапанологију постоје предмети као што је јапанска економија да задовољи потребе фирми и предузећа и уопште потребе тржишта, тако да наши студенти излазе из традиционалних оквира бављења филологијом", објашњава Лазар Грушановић из Студентског парламента Филолошког факултета.

Проф. Љиљана Марковић, деканka Филолошког факултета, каже да ова екстерна евалуација јапанологије омогућава да наши студенти провере и објективизују своја знања.

"На крају крајева и ми као професори да проверимо квалите нашег студијског програма, jер успех наших студената на овом такмичењу ће бити лична карта нашег студијског програма. Друго, запошљивост наших студената се на овај начин повећава", додаје Марковић.

Катедра за јапанологију код нас постоји четири деценије. Србија је прва у региону Југоисточне Европе и Балкана добили могућност да организује ово такмичење, које је основано пре 25 година у Америци са циљем да промовише јапанску културу. Тако Београд од ове године постаје регионални центар за одржавање "Џапан бола".

Остали аутори: Наталија Синановић
број коментара 0 Пошаљи коментар