Последице бомбардовања – oд малигних болести до менталних поремећаја

Ни после 18 година не постоје прецизни подаци о последицама бомбардовања.

Лансирано је више од 400.000 пројектила укупне масе 22.000 тона. На југу Србије, Космету и Црној Гори 112 локалитета бомбардовано је осиромашеним уранијумом.

"Извршена је деконтаминација Пљачковице, рта Арза у Црној Гори. Опасност је смањена, али не можемо тврдити да је потпуно елиминисана", истиче пензионисани генерал Слободан Петковић, начелник Управе АБХО Генералштаба Војске СРЈ 1999.

Од 2000. године бележи се пораст оболелих од малигних болести, посебно на југу Србије.

"На основу леукемије лимфома, ми смо дошли до закључка да је уранијум утицао на повећање броја умирања од карцинома у Србији. На крају деценије стопа инциденце је била већа 110 одсто него 2001. године, а стопа морталитeта 180 процената већа него 2001. То нам је био круцијални доказ", напомиње проф. др Слободан Чикарић, председник Друштва Србије за борбу против рака.

Према извештају Организације уједињених нација за животну средину, велике последице оставило је дејство НАТО снага на индустријска постројења јер су хемикалије, чије се дејство може поредити са бојним отровима, неконтролисано испуштене у животну средину.

"Ми смо сведоци да су у појачању и аутоимуне болести, колико спонтаних побачаја је било, колико се младих парова, наизглед потпуно здравих људи, лечи од стерилитета. Наравно да бомбардовање није једини разлог, али ја сам убеђена да и те како има утицаја", указује проф. др Даница Грујичић, начелник Центра за неуроонкологију Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије.

Нема података о угрожености животне средине, а ни прецизне процене материјалне штете.

"Влада у којој сам био ја, влада Момира Булатовића, проценила je ратну штету на 100 милијарди америчких долара, док је каснија, савезна влада ДОС-а проценила да је око 30 милијарди", наводи Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних, министар иностраних послова 1999. године

Око 8,8 одсто учесника рата има посттрауматски стресни поремећај, а испитивања код цивила показала су знатан број менталних или психолошких поремећаја који су непосредна последица бомбардовања.

Остали аутори: Славица Глигоровић
број коментара 13 Пошаљи коментар
(уторак, 15. мај 2018, 06:15) - Ljubinka [нерегистровани]

Posledice vombardovanja

Moji roditelji su preminuli 2015 godine od karcinoma I imam osnova da sumnjam da je to posledica bombardovanja,cesto sam o tome razmisljala ali nisam imala podrsku nikakvu podrsku da pokrenem istazivanje da to I dokazem.

(петак, 24. мар 2017, 19:49) - anonymous [нерегистровани]

Vecnaja pamjat

Neka je Vecna Slava svima onima koji su se upokojili od posledica bombardovanja. Ja znam za bar tri mlade osobe (16 god, 33 god i 39 god) koje su se u poslednjih 10 godina borile sa karcinomom i izgubile bitku.

(петак, 24. мар 2017, 18:27) - slavko [нерегистровани]

@Ciste spekulacije

Da ste bili upoznati sa izvestajem UNa povodom ovoga, ne bi ste takve neistine pricali. Ne samo da je zabelezen nagli porast bolesti, ne samo da je naucno potvrdjen, nego je i objavljen u izvestaju UNa koji je ukratko posle stavljen kao tajna, iako vec svi znaju rezultate. A da ne pricam o izvestajima mnogobrojnih domacih agencija i nasih medicinskih centara... To je poznata cinjenica i tu nema spekulacija.

(петак, 24. мар 2017, 18:26) - anonymous [нерегистровани]

@Ciste spekulacije

Pa kad je spekulacija, ajde da tražimo da ti daju malo od onoga što su očistili, pa ga nosi uz sebe. Ako ti se nešto desi sa zdravljem, ne brini, to je samo emocija i čista spekulacija, nije to od uranijuma i plutonijuma, nego eto tako. Bi li pristao da nosiš uzorak kao suvenir oko vrata?

(петак, 24. мар 2017, 18:09) - anonymous [нерегистровани]

Ciste spekulacije

Razumem emocije, ali osim spekulacija, ne postoje nikakvi dokazi da porast malignih bolesti ima veze sa bombardovanjem. Slicni trendovi postoje svuda u svetu. Negde manje, negde vise.

(петак, 24. мар 2017, 16:16) - anonymous [нерегистровани]

Bombardovanje Srbije i C: Gore

Bio je drzavni terorizam jer su to clanice NATO-a cinile bez odluke Saveta Bezbednosti.Sramotna je bila odluka Medjunarodnog Suda Pravde da ne zatrazi od tih zemalja da prestanu da ih bombarduju. Sada kada se deca radjaju sa karcinomom zbog upotrebe municije sa osiramasenim uranijumom Srbija ne bi trebalo da ima bilo kakve odnose sa NATO-om. A Crna Gora zeli da pristupi NATO-u i to putem glasanja u krnjem parlamentu ne pitajuci gradjane. Potpuno neprihvatljivo.

(петак, 24. мар 2017, 13:52) - anonymous [нерегистровани]

slavko

Ovakav potez NATOa je nezabelezen u istoriji. Bombardovati narod osiromasenim uranijumom - dovoljno je jasno da to nije radjeno zbog vlasti tog naroda vec protiv tog naroda. Sta reci dalje. Sramota

(петак, 24. мар 2017, 12:04) - anonymous [нерегистровани]

Држава да обавести светску јавност

Шта се чека, ово су озбиљне последице по народ Србије.

(петак, 24. мар 2017, 10:38) - anonymous [нерегистровани]

Postoje precizni podci

Radioaktivne bombe kojim je NATO bombardovao Srbiju bez saglasnosti SB se jasno i precizno deklarisu kao prljave atomske bombe. Prema tome, nije tacno da nema preciznih podatako o upotrebi ovih bombi.

(петак, 24. мар 2017, 10:10) - anonymous [нерегистровани]

nato politicari

Ovo treba citati svaki dan ovim politicarima koji bi da nas uvedu u isti taj nato.