Бесплатни уџбеници за треће дете

Треће и свако наредно дете у породици убудуће ће имати право на бесплатне уџбенике, без обзира на материјални статус породице. То је одлука ресорног министарства, а важиће од наредне школске године. Пријављивање у школама је почело.

Из бесплатних уџбеника у школи Бранислав Нушић у Ратају код Врања ове школске године учи десеторо деце. Новином да и треће дете добије комплет уџбеника, број деце, очекују, биће дупло већи.

"Сваки бесплатан уџбеник је добродошао. Од укупно 124 породице, 23 породице су оне које имају више од двоје деце", каже педагог Данијела Поповић из ОШ "Бранислав Нушић" у Врању. 

У једној од београдских школа само троје од 700 ученика има право на бесплатан комплет уџбеника. За оне, који их нису добили, школа је пронашла решење.

"Пошто су прошле године бирани уџбеници по новом програму за три године, Савет родитеља и ми смо донели такву одлуку да би остало што више уџбеника које могу да наследе за децу којима је тешко да издвоје целокупну суму, тако да и сада ово што постоји у библиотеци, који год ученик се јави да нема књигу библиотека и школа им изађу у сусрет", каже  Златко Грушановић, директор ОШ "Вук Караџић".

Ова врста помоћи део је плана Владе како би подстакла наталитет. Верују да уџбеници иду у праве руке.

"Када донесете потврду да сте корисник социјалне новчане помоћи не постоји начин да преварите некога, то је један од доказа, зато смо се и одлучили да морамо имати један реалан показатељ ко треба да добије уџбенике, јер сваки други нејасан критеријум би можда могао да произведе ситуацију да неко коме заправо нису потребни узме на рачун некога коме су ти уџбеници потребни", каже Весна Недељковић из Министарства просвете. 

За комплет књига треба издвојити 15 хиљада динара. Зато је помоћ добородошла, сагласни су у Удружењу "Родитељ".

"Без обзира што у школама дају и на рате, то је велики издатак, када знамо да успут имамо још неке ствари, свеске, оловке, све оно што иде када дође септембар, тако да то јесте једна јако добра вест и мислим да ће породицама са више деце допринети да лакше уђу у школску годину", каже Гордана Племић из Удружења "Родитељ".

За набавку бесплатних уџбеника  Министарство просвете одредило је 500 милиона динара. План би ускоро требало да усвоји Влада.

Остали аутори: Бојана Марковић и Даница Мирић
број коментара 11 Пошаљи коментар
(четвртак, 31. авг 2017, 13:18) - anonymousmama [нерегистровани]

Trece dete

Deta je treće a dobio je besplatne uđbenike dok smo radne listove sve morali da kupimo.u pitanju je 6 razred.da li je to po zakonu?

(петак, 12. мај 2017, 21:50) - Snezana [нерегистровани]

Besplatni udzbenici

Sta je sa samohranim roditeljima. Zasto oni nemaju pravo na besplatne knjige. U redu je sto su odlukom obuhvaceni roditelji koji imaju troje i vise dece. Ali je potrebno proveriti vecinu korisnika novcane socijalne pomoci zato sto imaju mnogo vise od onog sto je zaposlen

(четвртак, 06. апр 2017, 09:53) - anita Kovačević udžbenici onymous [нерегистровани]

Udžbenici

Dali to vazi i ako je prvo dete zavrsilo skolu?

(среда, 05. апр 2017, 09:36) - anonymous [нерегистровани]

Ucena!

Zasto za trece dete? Zasto ne za prvo i drugo? Neko ne zeli vise od jednog ili vise od dvoje! Sramota! Ta politika laznog patriotizma nas je dovela do katastrofe! Budemo ratovali za necije ideale i budemo slali nasu mladez u bespotrebne ratove! To nam je!

(среда, 05. апр 2017, 09:25) - Slavica [нерегистровани]

Besplatne knj. za trece dete

Da li trece dete ima pravo na besplatne knjige i ako je prvo zavrsilo skolu? Hvala.

(понедељак, 03. апр 2017, 13:17) - Slavica Alimpic [нерегистровани]

besplatni udzbenici za trece dete

Da li moraju svo troje dece da idu u istu skolu , moze li dvoje u osnovnu a jedno u srednju

(недеља, 19. мар 2017, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

питање

Није ми јасно да ли се ова вест односи и на ученике средњих школа или сам о на ученике основних школа.Ако можете, појасните нам.

(понедељак, 13. мар 2017, 14:16) - anonymous [нерегистровани]

besplatni udzbenici

Za besplatne udbenike dali je potrebno da deca budu iz jednog braka ,jel ja imam cetvoro dvoje punoletne iz prvog braka ,a dvoje iz sadasnjeg braka. Dakito vazi i za njiht

(понедељак, 13. мар 2017, 09:38) - anonymous [нерегистровани]

Udžbenici

Da li to važi i za srednjoskolce?

(понедељак, 13. мар 2017, 08:38) - Suncica [нерегистровани]

Trece dete

Nisam bas najbolje razumela .Besplatni udbenici za trece dete vaze od 2017 -2018 ili tek od 2018 .hvala