Деца мигранти у Србији чекају нови дом

Центар за усвојење и породични смештај покренуо је кампању којом, поред осталог, промовише и хранитељство за децу мигранте. Због потенцијалне опасности од злоупотреба потребно је збринути их кроз привремени смештај у хранитељску породицу, док поново не успоставе контакт са својим родитељима. Тренутно 19 деце миграната, чека хрантитеље.

"Остављам ти дете. Ако преживи чувај ми га, ако умре сахрани га. Ја морам даље". Многи се вероватно сећају речи младог Ирачанина који је морао да настави пут без тек рођеног сина. О малом Ајману, превремено рођеној беби мигранту, до његовог поновног спајања са родитељима, бринули су хранитељи из Обреновца.

"Када је требало да оде баш нам је било тешко јер то је био један највећи изазов у том тренутку. Да ме је тад неко питао које дете да ми узму, ја не бих знао шта да кажем", каже хранитељ Александар Недељковић.

У дом Недељковића ускоро стиже још једно дете мигрант – десетогодишњи дечак, који већ годину дана борави у Србији.

"Oсетили смо да треба да помогнемо јер знамо кроз шта пролазе. Mи смо прошли поплаву и једним делом знамо како је кад немаш дом, кад ниси с породицом. Желимо и њему да помогнемо да има породицу и касније да се споји са својом биолошком породицом", објашњава хранитељица Сузана Недељковић.

Још двадесетак породица, дуж мигрантске руте, од Прешева до Суботице, обучаваће се за бригу о деци мигрантима. Језик није једини проблем, о тој деци морају много тога да науче.

"Oни имају породична правила која су другачија него што је у нашој култури. Дакле хранитељи треба да разумеју, прихвате и подржавају дете и да учи ново али и задржи као вредност оно што доноси и чему се на неки начин враћа", истиче Добрила Грујић из Центра за усвојење и породични смештај у Београду.

Циљ је да та деца, која су прошла дуг и тежак пут, време до поновног сусрета са биолошким родитељима, уместо у колективном центру или дому, проведу у кругу породице.

"Осећају се добро у породичном окружењу и то им вероватно помаже, како један дечак каже – не би преживео да је био у кампу, али добро да је био у породици, сад има још једну породицу кад је отишао из Србије", додаје Грујићева.

Током прошле године евидентирано је 177 деце која су без родитеља стигла у Србију. Број оних који неопажено прођу кроз земљу или пак заврше у сивој зони, у рукама трговаца људима, процењује се, много је већи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара