Идентификација настрадалих у Крагујевцу

Настављен увиђај у Техничко-ремонтном заводу у Крагујевцу, где се догодила експлозија приликом гашења пожара. Ради се на идентификацији настрадалих, кажу у Вишем јавном тужилаштву. О узроцима несреће када Тужилаштво да коначне резултате истраге, каже министар Зоран Ђорђевић. Нема опасности од загађења или повећаног зрачења, рекао је градоначелник.

Портпаролка Вишег јавног тужилаштва у Крагујевцу Весна Ђорђевић каже да се ради на идентификацији тела тројице настрадалих 28. фебруара, чији су остаци су пронађени јуче по подне.

"Узети су брисеви од њихових сродника, а заменица Вишег јавног тужилаштва Јасмина Стојадиновић издала је данас наредбу да се на Институту за судску медицину при Медицинском факултету у Београду обави упоређење свих ДНК трагова", рекла је Ђорђевићева.

Додала је да се у оквиру предистражног поступка ради на утврђивању узрока околности под којима је дошло до пожара и експлозије, да ли се ради о нечијој одговорности и да ли има елемената за кривично гоњење.

Министар одбране рекао је да не може да износи информације о околностима експлозије док тужилаштво не пружи коначан налаз.

"Што се тиче тужилаштва и резултата истраге, не можемо ништа да дамо док тужилаштво не да одобрење и не каже свој коначан налаз шта се тамо дешавало", рекао је Ђорђевић новинарима у Београду.

Подсетио је да је јуче почела да ради комисија за испитивање околности и узрока догађаја, као и да Инспекторат одбране спроводи инспекцијски надзор, те да су они независни од тужилаштва.

На питање како ће држава помоћи породицама настрадалих, министар је рекао да закони о војсци и одбрани тачно прописују процедуре и кораке након несрећних догађаја.

"Ништа не може њихове најмилије да врати, али Министарство одбране и припадници војске су са тим породицама и биће и сада и убудуће", навео је Ђорђевић.

Према раније издатој наредби заменика Вишег јавног тужиоца Јасмине Стојадиновић, вештачење узрока и околности пожара је поверено Националном криминалистичко техничком центру МУП-а Србије.

Увиђај по налогу тужилаштва обавља војна полиција.

У Крагујевцу је данас Дан жалости због погибије четворице радника у експлозији у Техничко-ремонтном заводу у том граду.

У експлозији приликом гашења пожара настрадао је потпуковник Мирослав Перишић, а после интензивне тродневне потраге пронађени су остаци још тројице настрадалих, капетана Дарка Костића, Дејана Ковачевића и Жељка Николића.

До данас се око 30 људи јавило да им се укаже лекарска помоћ, каже начелник Управе за ванредне ситуације Зоран Кочевић.

Навео је да је настављено интензивно чишћење терена и рушевина и да су безбедни сви који су на том послу ангажовани, као и сви објекти у заводу и околним местима.

Грађанима насеља у близини Завода упућен је позив да надлежним службама пријаве евентуалну штету од експлозије на стамбеним објектима, како би остварили право на накнаду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије