Шта јести током поста

Васкршњи пост који је почео у понедељак најстрожи је и најдужи у години. Они који посте свих седам недеља у потпуности мењају свој јеловник, али одабиром правих намирница не нарушавају здравље. Црква подсећа да смисао поста није само уздржавање од хране, већ првенствено чишћење душе.

Велики пост је почео, али није велики број оних који га се придржавају, јер чини се да није лако одрећи се доброг залогаја. Док неки посте из уверења, други то раде из здравствених разлога.

Прва недеља пости се на води, од наредне је трпеза богатија. Да ли је богатство потребно за квалитетан пост?

"Једе се више воћа и поврћа. Ко једе воће и кад не пости, исто га кошта", поручује један грађанин.

Иако се риба једе само два пута до Васкрса, неки пост ублажавају тако што је једу чешће.

Продавци указују да су најјефтиније гирице, а најскупљи лосос и бранцин орада. Скуша, ослић и пастрмка најчешће се купују.

Осим рибе, многе посне намирнице успешно мењају хранљиве састојке из меса и млека.

"Ако искомбинујемо житарице са махунаркама или лагуминозама, са семенкама и језграстим воћем, ми добијамо један комплетан протеин", објашњава нутрициониста Јована Срејић Ферлуга.

Има и посне хране коју треба избегавати.

"Кекс, чоколадице, мајонези. Све то постоји у посној верзији и то је оно што људи бирају. Прво, да би се добила та копија укуса се користи много вештачких додатака који нам не требају. Друго, све је то калорично", додаје Срејић Ферлуга.

Размишљајући о телесном смислу поста, често заборављамо духовни, опомиње црква.

"Узимамо на себе подвиг поста. Као што је Христос постио у пустињи, тако ми живећи у овом свету покушавамо да се ослободимо од свега онога што на неки начин прља нашу душу. Трудимо се да у себе уселимо врлине које је Христос имао", указује свештеник Владимир Марковић.

Васкршњи пост траје до 16. априла, када се ове године слави највећи хришћански празник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи